Vaalihuumaa tai sitten ei

Luksusta vangeille, milloin vanhuksille?

 Ei ollut kiva aamulukeminen! Tätä juttua, tätä uutista tarkoitan: Hämeenlinnaan ensi vuonna avattavan naisvankilan havainnekuvat ovat kuin suoraan uusien asuntojen kohde-esitteistä. 

Uusi vankilaympäristö toteutetaan uudella vankilakonseptilla. Pyritään siihen, että kun vangit vapautuvat he ovat mahdollisimman hyväkuntoisia ja löytävät paikkansa yhteiskunnasta.

Hämeenlinnan vankilarakennuksen tontille tehdään mm. kattavat ulkoilualueet. Löytyy luontopolkua  ja hyvät mahdollisuudet liikuntaan sekä kaupunkiviljelyyn.

Jaa-a!

Mitenkähän tuota samaa saataisiin vanhustemme hoitoon? 

Hallitusohjelmassa nostetaan esille ikäystävällisyyden (voi kuinka huikea sana) edistäminen, mutta kun tarkemmin selaa ohjelman lupauksia, niin en nyt tiedä, millaisia ruusuja esim.  tälläisille lauseille pitäisi antaa:  Palautetaan luottamus vanhuspalveluiden laatuun, oikea-aikaisuuteen ja saatavuuteen. Tiekartan mukainen käytännössä todentuva resurssien lisäys ja toimintatapojen kehittäminen toteutetaan suunnitellusti ja varmistaen oikea kohdentuminen.

Sanahelinöinnin nämä meidän "isoset" päättäjät kyllä osaavat, mutta käytännön toimet ovat olleet melko olemattomat. Jos jostain otsakkeita ja tekemisen makua saadaan, niin se on ollut hoitajamitoituksesta tohkaaminen. Valmista ei vaan siitäkään tule!

Näitä lauseita voisivat hallituksessa istuvat hetken aikaa miettiä: "Kuvissa vangit seurustelevat vartijoiden kanssa valoisassa, paljon ikkunapintaa sisältävässä aulassa. Lasiseinän takana kampaaja näyttää viimeistelevän asiakkaan väriä tai leikkausta."

Miten olisi, jos sanan vangit tilalle kirjattaisiin vanhukset ja vartijoiden tilalle hoitajat? 

Hämeenlinnan hankkeen tavoitteena on rakentaa maailman edistyksellisin vankila. Kyllä sitä edistyksellisyyttä kaivattaisiin myös vanhustemme hoitoon! Minä kaipaan takaisin kunnallisia, kunnollisia vanhainkoteja!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (126 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

https://faktanetlive.fi/viikon-projekti/hameenlinn...

Älykäs vankila -hanke
Älykäs vankila -hanke toteuttaa älyvankila-tyyppisen ratkaisun Hämeenlinnan uuteen naisvankilaan, joka valmistuu vuonna 2020. Vankilan jokaiseen selliin tulee oma sellipääte, jolta vanki voi asioida sähköisesti ja käyttää digitaalisia palveluja. Sellipäätteeltä pääsee omaan vankiverkkoon ja rajoitetusti ulkoiseen verkkoon.

Vankien sähköisen asioinnin ja digitaalisten palvelujen käyttö edesauttaa sijoittumista yhteiskuntaan ja mahdollistaa entistä laajemmat ja itseohjautuvammat mahdollisuudet kuntoutumiseen vankeusaikana vähentäen rikoksen uusimisriskiä. Sähköinen asiointi mahdollistaa esimerkiksi kurssien suorittamisen, työnhaun ja yhteydenpidon sosiaaliviranomaisiin sähköisesti.

Uudesta naisvankilasta on tarkoitus tulla aidosti sähköinen rikoksettoman elämän oppimisympäristö, joka toimii kokeiluympäristönä Risen tulevien vuosien kehityslinjauksille ja innovaatioille koskien vankeusajan toiminnan ja kuntoutumisen digitalisaatiota. Tavoitteena on, että kaikki Risen yksiköt voisivat tulevaisuudessa digitalisoitua ja omaksua älyvankila-tyyppisiä ratkaisuja.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Tälle sanon, jotta huhhuh! "Uudesta naisvankilasta on tarkoitus tulla aidosti sähköinen rikoksettoman elämän oppimisympäristö."

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Osoittaa hyvin miten pahasti todellisuudesta vieraantuneita Suomen kriminaalipolitiikasta päättävät tahot ovat. Ei ole ihme, että vankilavuorokauden hinta on samaa luokkaa kuin loistohotellissa.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Boris Johnsonilla näyttää oleva hieman erilainen käsitys siitä, miten rikosten uusitariskiä voidaan vähentää: https://yle.fi/uutiset/3-10918074
Suomessa uskotaan yhä lysenkolaiseen teoriaan, miten muuttaa ihminen toisenlaiseksi.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Britannian pääministerin ajatus: "Haluamme, että heidät otetaan kiinni, pannaan lukkojen taakse, tuomitaan ja kuntoutetaan kunnolla." sopii kyllä minullekin, mutta luksusta ei tartte vankikoppien olla, enkä tuohon kuntoutukseenkaan nyt niin kovin paljon (jos minä saisin määrätä, päättää) satsais!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #9

Saammeko kohta lukea vankiloihin hankituista viihdyttävistä seurakoirista ja japanilaisista älykkäistä hellyysroboteista?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #9

Paljon on ollut puhetta, että vankeinhoitoa ulkoistettaisi Venäjälle. Heillä on historiassan siitä pitkä kokemus.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen Vastaus kommenttiin #20

Varmaan herra Korpi-Anttila toivoo samalla että koko oikeusjärjestelmämme ulkoistetaan Venäjälle? Muuten en ymmärrä sivistyneeltä pitämältäni henkilöltä tälläistä kommenttia?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #21

→ 21/JP: "..en ymmärrä sivistyneeltä .."
Sydämen sivistyksen lisäksi sitä on monta muutakin lajia:
https://wordpress.com/read/feeds/98720085/posts/23...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #20

Jostakin syystä putka ja tyrmä ovat melkein suoraan venäjästä lainattuja. Tosin nykyvenäjässä "budka" tarkoittaa lähinnä koirankoppia.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #9

Vankien paapominen taitaa olla jäänne kommunisteilta/taistolaisilta, jotka Ilkka Talven johdolla olivat HYVIN HUOLESTUNEITA vankien kohtelusta. Ja Repo-radio silloin piti huolen, että taistolaisten ääni Suomessa kuului.

Korjaus, kysymuksessä on Ilkka Taipale, joka aina oli "heikomman" puolella.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kaliforniassa residivismi on 65%, Norjassa parinkymmenen paikkeilla, Suomessa 49%. Jotain Norjassa tehdään paremmin kuin Suomessa ja Yhdysvalloissa jokin menee täysin väärin.

https://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/ajankohtais...

https://californiainnocenceproject.org/issues-we-f...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #38

Norjassa on vanhusten hoitokin täysin eri tasolla kuin meillä. Pitäisi noudattaa enemmän kohtuutta koko kansaa ajatellen. Laskea tulot ja menot, ja elää sen mukaisesti.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #49

Maahanmuutosta pitää siirtää rahaa vanhustenhoitoon.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #38

49% on kyllä kohtuuttoman korkea luku ja jotain pitäis tehdä. Vankilan tarkoutus on kuitenkin kuntouttaa normaalielämään, ei olla oppilaitos rikollisille.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #118

Vanha luku, on 46% viimeisen tutkimuksen mukaan, mutta korkea on silti. En löydä erittelyä siitä, minkä tyyppisiä rikoksia uusitaan. Jossain sellainenkin tieto epäilemättä on.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jäljelle jää ainakin yksi vaihtoehto vanhuksille: tee elinkautisen ansaitseva rikos ja jätä sitten vankilassa armahdusanomukset tekemättä. Hyvä hoito ilmaiseksi hautaan asti.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Ilkeä ehdotus, mutta oikeassa olet.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Pahassa maailmassa ilkeys saattaa olla edullista.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Nyky-Suomessa vankilaan on melkein yhtä vaikeaa päästä kuin yliopistoon. Kumpaankin päästäkseen on tehtävä töitä hartiavoimin.

Timo Laine

No ei vankilaan kovin helposti pääse.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Japanissahan se on jo epidemia, josta on uutisoitu Suomen mediassa asti, että vanhukset tosiaan tekevät rikoksia sillä tavoitteella, että pääsisi hankalasta ja köyhästä elämästä valtion hoiviin mukavaan vankilaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 2/RJ:
Kotipuolesta 50-luvulta muistuu mieleeni ’paljon maailma nähnyt’ kaveri, joka syksyn lähestyessä meni kauppalan torille räyhäämään sen verran, että maija soitettiin paikalle. Kun takaovi avattiin ja kutsu kävi sisään laittoi hän trykinsä poikittain eikä mennyt sisään sovinnolla. Käräjillä tuomari antoi virkavallan vastustamisesta muutamaan kuukauden talveksi ’täysihoitoa’. Näin hän selvisi kylmistä kuukausista. Kevään tulo tiedettiin siitä, kun hän ilmestyi torille takaisin. Tämä toistui monena syksynä ja ehkä jopa jonkinlaisessa yhteisymmärryksessä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Toivottavasti feministinen pääministeri ei unohda miehiä ja miehetkin saavat älyvankilan. Vaikka kuinka tässä pinnistän ei kyllä ymmärrys tähän riitä tämä Suomen monitahoinen hyysäys on kyllä käsittämätöntä. Tähänkin asti masentava vitsi on kuulunut että ennemmin vankilaan kuin vanhainkotiin joka tämän jälkeen ei ainakaan vähennä vitsin tehoa.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Tätä on todelle kuultu: ennemmin vankilaan kuin vanhainkotiin!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tämähän dokumentti se olikin, johon itsekin viittasin. Vanhuksille köyhyys, nälkä, huonot asunnot ja yksinäisyys aiheutti säännöllisen rikoskierteen. Kehityssuunta on aika arveluttavaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näinhän tämä menee, huonokuntoiset vanhukset eivät jaksa edes valittaa, ja mikä tärkeintä, eivät edes äänestä. Olen jo unohtanut, että mistä maasta oli kysymys, kun haastateltiin köyhiä kadulla asuvia ihmisiä, jotka talvella siirtyvät vankiloihin tahallaan. Meillä voidaankin kohta haluta ympärivuorokautiseen hoitoon, kun "hoitajatkin" ovat aina saatavilla.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Huonokuntoiset eivät jaksa palvelujen anomisesta/saamisesta valittaa, mutta jos joku vaikka jaksaisi, niin monelle tulee vastaan tilanne, että ei uskalla. Ei uskalla motkottaa, kun pelkää, että joutuu palvelujen myöntämisen listalla numeroksi viimeinen!

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tämä on myös vanhuksilla todellinen pelko, jos ei ole jotakin omaista tai läheistä pitämässä heidän puoltaan, niin ei uskalleta vaatia parempaa palvelua.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kakolan eläkkeellä olevalta vanginvartijalta kerran kyselin miten meikäläisen eläkeläisen olisi mahdollista päästä vankilaan täysihoitoon. Se paikka olisi meille eläkeläisille ihanneratkaisu, terveydenhoito, ymppärivuorokautinen valvonta, kaikki palvelut.

Ainoa mahdollisuus on saada elinkautinen vankilatuomio. Vaikka meikäläinen ensikertalaisena kalasnikovin kanssa riehuisi Turun torilla täysihoitoon pääsy ei olisi varmaa.

Tietääkö joku tähän hyvän ratkaisun, miten saada elinkautinen?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En tiedä, mutta jos murhaan ei halua ryhtyä, niin liekö maanpetos riittävä syy tuomioon? Tai todella törkeä verorikos? Pelkona olisi, että saisi vain mitättömän ehdonalaisen ja palvelut jäisi kokonaan saamatta.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

En suosittele Kaijalle henkirikosta! Vaikutat melko herkältä naiselta kirjoitusten perusteella joten syyllisyyden taakka saattaisi olla musertava.

Sinulle ehdottomasti sopisi joku mittava talousalan kupru esim. iso miljoonien kavallus tai vastaava. Linnassa voisit keskittyä vaikkapa tekniseen analyysiin osakemarkkinoilla ja olisi kerrankin aikaa lukea osavuosikatsauksia ja vuosikertomuksia.Toki pörssikauppaa ei sallita ainakaan mobiiliyhteydellä mutta voin toimia bulvaanina.

Koska olet varakas nainen niin ole varuillasi ympäristön kanssa ja pidä matalaa profiilia. Opettele kaaleiden kieltä ja kulttuuria.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #29

Kiitos Juhani, sinulla oli minulle hyviä neuvoja, jotka pidän mielessäni, jos kova paikka tulee.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Heitän ajatuksen ilmaan hyvästä keinosta päästä pitkäksi aikaa vankilaan: Sen kun ostaa kourallisen huumausainetabletteja ja jää kiinni niitten hallussapidosta. Niitä ei tarvitse käyttää itse eikä myydä kenellekään, mutta silti tulee ehdoton tuomio jokseenkin varmasti. Viimeistään muutaman kerran jälkeen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #43

Juu, tuo onkin siisti keino, joka ei vahingoita tai pelästytä ketään. Varma tuomio, tässä laillista eutanasiaa odotellessa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Ei auta minkäänlainen talousrikos. Talourikollisethan ovat valtion erityissuojeluksessa. Siitä saa vain hymistelyä ja saaliinkin saa pitää tai joutuu pitämään. Jos sitä saa tarpeeksi sillä voinee ostaa hyvän hoidon loppuun asti kotonaan.

Timo Laine Vastaus kommenttiin #61

Talousrikoksissa on yksi alalaji, jolla pääsee liki takuuvarmasti vankilaan. Murha on valtion silmissä pikkujuttu veropetoksen rinnalla.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #107

Taitaa tuokin riippua summasta. Pikkupetoksella voi ehkä päästäkin vankilaan, mutta iso huijaus on vain verosuunnittelua ;-).

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Niille, jotka haluavat ajantasaista informaatiota vankilaelämästä, suosittelen täällä Uuden Suomen Puheenvuorossa Lasse Kärkkäisen blogia. Kärkkäinen istuu tällä hetkellä 10 vuoden ja 6 kuukauden tuomiota törkeistä huumausainerikoksista. ja hänellä on vielä melkein kaksi vuotta jäljellä ennen kuin voi anoa pääsyä ehdonalaiseen vapauteen. Kärkkäisen kirjoitukset eivät anna suomalaisistakaan vankiloista vapaalla jalalla oleville ihmisille houkuttelevaa kuvaa, eli kenties ne kannattaa lukea ennen sitä elinkautistuomion hankkimista.

Tästä kirjoituksesta on hyvä aloittaa.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Mielenkiintoista tietoa:

https://rikosseuraamus.fi/material/attachments/ris...

Rikosseuraamusviraston julkaisuja 1/2004

VANKILASTA VUOSINA 1993-2001 VAPAUTUNEET JA VANKILAAN UUDESTAAN PALANNEET
Kimmo Hypén

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Blogisti pahoitti uutisesta mielensä, mutta olisi vissiin tullut iloiseksi jos olisi lukenut, että uudessa naisvankilassa olisi vesivessoista siirrytty taas takaisin vanhoihin kunnon paljuihin. Ihmisten paha tahto näyttää olevan loputon!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei kai Pekka kukaan halua vangeillekaan ikäviä olosuhteita, mutta tietysti kohtuuskin on kaikessa toiminnassa olemassa. Useimmilla vanhuksilla kohtuus on jo liian kaukana ja siitähän vain oli kysymys. Jonkinlainen tasa-arvo on sentään tässäkin toivottavaa?

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha

Pitää muistaa, että vankeja on Suomessa keskimäärin noin 3000, eriasteisten hoivapalveluiden käyttäjiä taas yli 50 000.

Vankien kuntoutustoiminta ei ole hirveän iso kuluerä vankeinhoidon kokonaiskustannuksiin nähden (muita ovat mm. valvonta, ruoka ja puhtaanapito). Sen avulla kuitenkin saadaan uusimisriskiä alaspäin, ja syrjäytyneitä ihmisiä palautettua takaisin osaksi yhteiskuntaa. Kuntoutus saattaa jopa maksaa itsensä takaisin, jos sen avulla saadaan edes pieni osa vangeista palaamaan töihin.

Näin ollen, vankien olojen merkittävälläkään heikentämisellä ei todennäköisesti saataisi kovin suuria säästöjä, koska heitä on vähän ja iso osa heidän kuluistaan tulee asioista jotka on pakko järjestää muutenkin kuten valvonta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Emilia Ruha, kommenttisi oli ensimmäinen tolkullinen tässä ketjussa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

On ihan peruspsykologiaa, että palkkiot ovat paljon rangaistuksia tehokkaampia.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Vangit ovat kai tähänkin asti saaneet opiskella sun muuta. Puitteista saa olla mitä mieltä vain, mutta älyvankila on kyllä älyvapaa idea. Ei ole olemassakaan sellaista järjestelmää jota ei voi kiertää eli aika kyseenalaista mitä etu opiskeluun tästä ideasta on kun taas tulee varmasti helpottamaan entisestään vankilasta käsin tapahtuvaa rikollisuutta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Vuonna 2017 vuorokausi suljetussa vankilassa maksoi 200 euroa vankia kohden. Avolaitoksessa vastaava kustannus oli 134 euroa ja valvotussa koevapaudessa vain 58 euroa. Yhdyskuntaseuraamukset ovat huomattavasti edullisempia. Niistä kalleimmaksi yhteiskunnalle tulee valvontarangaistus, jonka kustannus oli noin 67 euroa vuorokaudessa. Yleisimmän yhdyskuntaseuraamuksen, yhdyskuntapalvelun, vuorokausihinta oli vuonna 2017 vain 11 euroa.”

https://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/ajankohtais...

Tilasto vankimäärästä:

https://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/rikosseuraa...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Marjatta, näin meillä täällä Jyväskylässä, missä avovankilahankkeella pilataan ainutlaatuinen monimuotoinen Tourujoen jokisuisto:

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/790053-v...

--

Kyllä tuo hieno, suojelua kaipaava Tourujokialue uhanalaisena luontotyyppinä kaupungin keskustassa olisi kelvannut myös luontoa ja palveluiden läheisyyttä kaipaaville vanhuksillemmekin...

---

Tässä jyväskyläläisten kommentteja asiasta Keskisuomalaisen mukaan (Justus Vento) "Onko ”kampus” sopiva nimitys vankila-alueelle? – Näin jyväskyläläiset kommentoivat" -artikkelissa:

Aleksi Saarinen

– Ei ehkä oikein ole. Keksin itse vähän parempiakin nimiä. Näin korkeakouluopiskelijana ei tunnu oikealta kutsua muuta aluetta kampukseksi.

Hanna-Mari Koskela

– Pakko sanoa, että yllätyin itsekin kuullessani nimityksen. Se viittaa mielestäni vain korkeakouluihin. Oletan, että nimi on toimiva. En osaa sanoa, sopiiko nimitys, kun en tiedä asiasta tarpeeksi.

Jenni Jaatinen

– Mietin tätä, kun kuulin asiasta. En tiedä, mitä mieltä pitäisi olla, sillä nimestä tulee lähinnä mieleen vitsi. Vankilan paikasta noussut poru vaikuttaa varmasti nimeen.

Jani Riipinen

– Ei minulla mitään varsinaisesti nimitystä vastaan ole, kun en ota opiskelijana sitä henkilökohtaisesti. Pehmentää varmasti vankilasta noussutta keskustelua kun ei puhuta vankilasta.

Yrjö Haapsaari

– Minun mielestäni se ei sovi, sillä Jyväskylän oikeat kampukset ovat toisella puolella kaupunkia. Kaikki tuttuni ovat vanhoina jyväskyläläisinä sitä mieltä, ettei nimi sovi.

Siina Hara

– Aika heikosti. Ei se oikein istu. Kampus-sanan varsinainen merkitys ei tosin muutenkaan toteudu Suomessa. Vankilan paikka on ihan hyvä, mutta nimeä pitäisi vaihtaa.

Jonne Rämö

Jonne Rämö on monen muun jyväskyläläisen kanssa yhtä mieltä siitä, ettei käsite ”kampus” sovellu Tourulan uudesta avovankilasta puhuttaessa.

https://www.ksml.fi/kotimaa/Onko-%E2%80%9Dkampus%E...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Vaikuttaa, että vankilasta todellakin ajatellaan uutena oppimisympäristönä. Aika mielenkiintoiseksi menee, että miten hakuprosessi kampukselle suoritetaan?

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

No ei ole kampus hyvä nimi. Kyllä vankila on vankila!

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Onkinhan sanottu, että vangeilla on paljon paremmat oltavat kuin vanhuksillamme. Vangit saavat joka päivä monta kertaa ateriat, samoin kuin kunnon hygieniset olot sekä päivittäisen ulkoilun.

Ehkäpä tämä kertoo yhteiskuntamme asenteesta vanhusväestöämme kohtaan. Omasta mielestäni meidän tulisi ensisijaisesti auttaa vanhuksiamme ensin saattamalla heidät kunnialla hautaan ja sitten voisimme vasta auttaa muita, ja varsinkin niitä, jotka ovat itse saattaneet itsensä vaikeuksiin.

Aikoinaan kotihoidossa ja hoivakodissa työskennellessäni näin tämä todellisuuden ja hirvittää ihan, miksi me emme saa vanhustenhoivaamme kuntoon.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha

Vankeja on niin vähän, että heidän olosuhteistaan ja kuntoutuksestaan karsimalla ei vanhustenhuoltoa rahoitettaisi. Siitä puhumattakaan, että kuntoutuksesta karsiminen lisäisi rikosten uusiutumista ja heikentäisi vankien yhteiskuntaan sopeutumista vapautumisen jälkeen, mikä vähentäisi heidän työllistymistään, jolloin tosiasiallisesti ei välttämättä edes säästettäisi rahaa.

Vanhusten kulut ovat aivan eri magnitudissa vankien kuluihin nähden, koska hoivapalveluiden käyttäjiä on niin paljon enemmän. Ja vankien kuluista iso osa on sellaisia mistä ei ehkä kannata lähteä karsimaan kuten valvonta. Vankienhuollosta ei ole saatavissa säästöjä joilla vanhuspalveluita voisi merkittävästi parantaa vaikka asiaa miten päin katsoisi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Puhuinkin palvelun tasosta suhteessa vanhustenhoitoon. Kyllä vanhuksemme ansaitsevat arvokkaan vanhuuden, koska he ihan varmasti omalla työllään ovat tämän yhteiskunnan eteen niin paljon tehneet.

Monet asuvat yksin omissa kodeissaan, eikä heillä käy kuin hoitaja suorittamassa tarpeelliset toiminnot. Ulospääsystä ei puhettakaan.

Se on vanhustemme tila, ja olen todella pahoillani, että meillä vangit menee vanhusten edelle hoidon tasossa mitattuna.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha Vastaus kommenttiin #42

Vaan ei vankien oloja heikentämällä saisi vanhusten oloja paremmaksi. Vai meinaatko että vangeilla pitäisi olla kurjaa koska vanhuksillakin on ideologisista syistä, vaikka vankien olojen heikentäminen ei välttämättä toisi yhteiskunnalle mitään säästöjä tai muutakaan hyötyä (todennäköisesti päinvastoin)?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #47

Tässä on kysymys priorisoinnista. Sitten kun meillä on vanhuksillemme antaa inhimilliset elinolosuhteet, niin vasta sitten vangeille.

En puhu yksistään säästöistä, koska meillä on säästää yllin kyllin muustakin http://www.ritvapuolakka.fi/414343635, vaan puhun näiden asioiden panemisesta tärkeysjärjestykseen.

Kumpi on sinulle ideologisesti tärkeämpää? Minulle se on vanhuksemme, jotka todellakin ansaitsevat arvokkaan vanhuuden. http://www.ritvapuolakka.fi/412164052

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha Vastaus kommenttiin #51

Ei tässä minusta ole kyse priorisoinnista. Vankeja on niin paljon vähemmän, että heille on varsin edullista tarjota kohtuulliset olot (ja ero ”huonomman” ja ”paremman” vankilan välillä on vielä pienempi, kun oletetaan että jonkinlainen vankila tarvitaan).

Lisäksi vankien kuntouttamiseen kannattaa panostaa, koska sitä rahaa saa takaisin vankien paremman sopeutumisen yhteiskuntaan, ja sitä kautta paremman työllisyyden kautta. Myös rikosten uusimisriski vähenee, jolloin vankilapäiviä tulee vähemmän ja sitäkin kautta säästöjä syntyy. Väittäisin, että ”ikävämmän” vankilan rakentaminen ei olisi ihan hirveän paljon halvempaa, jos lainkaan halvempaa. Jonkinlainen vankila kuitenkin tarvitaan koska vanha on rikki. Miksi sitten ei rakennettaisi sellaista joka auttaa vankeja sopeutumaan yhteiskuntaan siten, että rikokset uusitaan mahdollisimman harvoin?

Ei se, että näille vangeille rakennettiin uusi vankila vie mitään merkityksellistä määrää rahaa pois vanhuksilta.

Ja jos otetaan tarvittavat rahamäärät huomioon niin ideologisesti minulle on tärkeämpää kuntouttaa ihmisiä takaisin yhteiskuntaan jolloin he eivät jatka rikoksiaan kuin käyttää ne rahat marginaaliseen vanhustenhuollon parannukseen (koska niin vähällä rahalla ei saa sillä saralla paljoakaan aikaan). Jos minulla olisi taikasauva jolla voisi joko korjata vanhustenhuollon tai vankeinhuollon, valitsisin vanhustenhuollon, mutta eipä sellaista sauvaa ole.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #54

Politiikassa puhutaan pienistä puroista joista koostaen saadaan suuria summia. Meillä Salossa legendaarinen säästökohde kunnan 300 miljoonan budjetissa oli mm. purunradan valaistuksesta luopuminen, säästöä 1000€. Eli kaikki nämä argumentit on kuultu monenlaisten asioiden kesken noin ziljoona kertaa ennenkin ja oikea vertaustapa olisi esim. todeta, että luksusvankilalla olisi saanut vaikka seitsemän (7) viiden miljoonan hoivakotia.

Samoin ennaltaehkäisyt ja kuntoutukset on kuultu jo ennen ja sopivat myös aivan yhtä hyvin jossei paremminkin vanhuksiin.

Eli uskotaan nyt että oli tarve uudelle vankilalle. Älyvankila nyt taas oli huono vitsi joka ei tuo mitään uutta paitsi mahdollisten ongelmien muodossa kun vangit alkaavat fiksaamaan nettejään tor - kuntoon tms

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha Vastaus kommenttiin #56

Kuntoutusargumentti ei kyllä todellakaan sovi vanhuksiin. Parhaallakaan kuntoutuksella laitoshoitoisen vanhuksen kohdalla ei saada sellaisia säästöjä mitä se tuo, jos vangin palauttaa työelämään. Vanhukset kun yleensä tarvitsevat jonkun periodin laitoshoitoa elämänsä lopussa, kuntoutuksella sitä periodia voi ehkä myöhentää mutta ei ihan hirveän useimmiten lyhentää. Joissain tapauksissa kyllä, mutta epäilen että laitoshoitoisten vanhusten kohdalla kuntoutuksesta on hirveästi iloa. Parempikuntoisten vanhusten kohdalla siitä toki voi olla paljonkin hyötyä terveydenhuoltomenojen alentamiseen.

On totta, että rahavirrat muodostuvat pienistä puroista, mutta vankien kuntoutuksella pyritään itse asiassa vähentämään rikollisuuden kokonaiskuluja yhteiskunnalle. https://yle.fi/uutiset/3-10806700

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #62

"Kuntoutusargumentti ei kyllä todellakaan sovi vanhuksiin. Parhaallakaan kuntoutuksella laitoshoitoisen vanhuksen kohdalla ei saada sellaisia säästöjä mitä se tuo, jos vangin palauttaa työelämään. Vanhukset kun yleensä tarvitsevat jonkun periodin laitoshoitoa elämänsä lopussa, kuntoutuksella sitä periodia voi ehkä myöhentää mutta ei ihan hirveän useimmiten lyhentää. Joissain tapauksissa kyllä, mutta epäilen että laitoshoitoisten vanhusten kohdalla kuntoutuksesta on hirveästi iloa. Parempikuntoisten vanhusten kohdalla siitä toki voi olla paljonkin hyötyä terveydenhuoltomenojen alentamiseen"

Selkäpiitä karmivaa tekstiä.TOIVON TOTISESTI ETTEI KIRJOITTAJA OLE MISSÄÄN TEKEMISISSÄ VANHUSTEN KANSSA,EI ainakaan heitä hoitamassa,kuntouttamassa,tai mitään muitakaan palveluja antamassa.

"laitoshoitoisen vanhuksen kohdalla ei saada sellaisia säästöjä.."

"epäilen että laitoshoitoisten vanhusten kohdalla kuntoutuksesta on hirveästi iloa"

ja edelleen

..."voi olla paljonkin hyötyä terveydenhuoltomenojen alentamiseen"

Oliko suoraan kokoomuksen vaiko keskustan oppikirjoista?Kuinka SÄÄSTÄÄ SOSIAALI JA TERVEYDENHOIDOSSA ihmisten hengen hinnalla.Ikä-ihmiset EIVÄT TUOTA FIRMOILLE,joten ei hoitoa,eikä palveluja.

HUOSTABISNEKSESSÄ tehdään tarjouksia lapsista ja sama malli on vanhusten hoivapalveluissa.Kun KAIKKI ON KAUPAN,menee lapset PAREMMIN VOITTOA TUOTTAVINA firmojen 1.sijalle.Viroon vietiin jo pyykit aikoinaan vanhuspalveluissa,eiköhän ne vanhukset lasten tapaan(suomesta viedään huostalapsia ulkomaillekin) voida sijoittaa jonnekin saarelle eu:n halpamaissa ,tai huitsin nevadaan jonne moni heitä toivottaa.

Kyllä ne monikansalliset konsernit keinot keksii.

Seuraavaksi suomessa YKSITYISTETÄÄN vankilat,joten kyllä nuo uudistukset maksatetaan veronmaksajilla vielä moneen kertaan veroparatiisien tileille.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #54

Nyt käyn arvokeskustelua, kuten sinulle aiemmassa kommentissani perustelin. Sinäkin kyllä viimeisessä lauseessa tulet samalla kannalle ja se on tietenkin positiivinen piirre.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha Vastaus kommenttiin #59

Vaan jos tarjoamalla vangeille paremmat olot kuin vanhuksille saa vankienhuollon kustannuksia tosiasiallisesti laskettua (näin ainakin alan asiantuntijat tällä hetkellä uskovat, ja pidän heidän perustelujaan uskottavina), niin pitäisikö tämä jättää tekemättä koska arvosyistä vangeilla asiat eivät saa olla paremmin kuin vanhuksilla? Kun taas sillä, että vanhuksille tarjoaa paremmat olot, yhteiskunta ei saa mitään takaisin, jolloin sen tekeminen olisi niin kallista ettei se kovin hyvin ole mahdollista.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #63

Kuten jo sinulle aiemmassa kommentissani laitoin, käyn arvokeskustelua ja mielestäni sinäkin jo olit samalla linjalla. Nyt taas putosi arvokeskustelultasi pohja pois, kun sanot, ettei vanhuksista yhteiskunta saa mitään takaisin.

Asia on niin, että nämä vanhuksemme ovat jo antaneet, ei heiltä enää tarvitse mitään saada takaisin.

Vankiloissa olevat rikolliset eivät ehkä ole koskaan mitään yhteiskunnalle antaneetkaan, joten minun arvoissani heidän tarpeensa eivät mene vanhusten tarpeiden edelle.

Ensin siis vanhusten elinolosuhteet kuntoon ja vasta sitten vankien.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha Vastaus kommenttiin #71

Minusta olennaisempaa on keskustella asioista toteuttamiskelpoisuuden rajoissa. Vankien kuntoutuksen todelliset kustannukset ovat yhteiskunnalle vähäiset tai jopa negatiiviset. Kuntoutuksen tarkoituksena on vähentää rikollisuudesta yhteiskunnalle aiheutuvia kuluja ja ehkäistä inhimillistä kärsimystä. Miksi sitä ei tehtäisi, kun se on varsin edullista, ja hyödyttää sekä yhteiskuntaa että yksilöä?

Vanhustenhuoltoa ei korjata siksi että se on uskomattoman kallista, ja valtion rahat eivät siihen veny. Jos vanhustenhuollon parannukset palauttaisivat rahaa valtion kassaan kuten vankien kohdalla, kyllä ne parannukset toteutettaisiin. Toki jostain muualta voisi leikata, mutta eivät ihmiset niistäkään palveluista haluaisi luopua mistä leikattaisiin. Joku aina haluaa lisää rahaa, joku palvelu on aina liian huonosti toteutettu. Minusta tieteelliseen perustutkimukseen voisi laittaa lisää miljardi euroa, koska minun arvomaailmassani tieteellinen ymmärrys on ihmiskunnan hienoin saavutus. Ymmärrän silti että ei yhteiskunnalla siihen ole varaa. Arvokeskustelu on jokseenkin turhaa, kun realiteetit määrittävät lopussa mitä voidaan tehdä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #73

Laitoin jo sinulle linkin asioista, joista voisi halutessaan helposti säästää. Realiteetit ovat siis olemassa ja me edelleen käydään sitä arvokeskustelua. Sinun ja minun on näemmä turha jatkaa tätä keskustelua, koska huomaan, että arvomme asiassa ovat niin kaukana toisistaan sittenkin, joten menee saman asian jankuttamiseksi.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha Vastaus kommenttiin #76

Vaan jollekin tuonkin listan asiat ovat tärkeitä, ja ne ihmiset tulisivat vastustamaan noita leikkauksia mitä ehdotat samalla tarmolla jolla sinä vaadit vanhustenhuoltoon parannuksia. Jos nuo leikkaukset olisivat mitä koko kansa ja kaikki puolueet haluavat olisi ne tehty jo. Poliittista tahtoa vanhustenhuoltoon panostamiseen ei vaikuta olevan sen enempää mitä hallitus on luvannut tehdä.

Joskin olet oikeassa siinä, että meillä lienee fundamentaalinen erimielisyys siitä mikä on järkevä tapa käyttää valtion rahoja.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #77

Se perustavaa laatua oleva erimielisyys on juuri sitä arvokeskustelua, mihin olisi järkevintä valtion rahat käyttää. Lisäksi arvokeskusteluun kuuluu inhimillisyys vanhusten elinolojen parantamiseksi verrattuna vankilassa oleviin rikollisiin, ja sitä tässä blogissa käsittääkseni haettiinkin.

Mielestäni tässä keskusteluketjussa on tullut hyvin esille, kuinka paljon itse kukin maamme rakentajia arvostaa. Samoin se on tullut tietenkin selville poliittisessa päätöksenteossakin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #80

Eihän meistä vanhuksista tosiaankaan ole mitään hyötyä, vain kuluja ja vaivaa. Emmekä liian sairaina pysty enää edes äänestämään, mikä taas monilla vangeilla on vielä toistaiseksi etunaan.

Tosin tässä on kysymyksessä vain yhden vankilan rakentaminen, mutta toki muutkin vanhenevat käsiin ja jatkoa seuraa. Arvot muuten joutavat jo kokonaan romukoppaan, kun hyöty ja tarve ratkaisevat enemmän:).

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila Vastaus kommenttiin #73

"Minusta olennaisempaa on keskustella asioista toteuttamiskelpoisuuden rajoissa. Vankien kuntoutuksen todelliset kustannukset ovat yhteiskunnalle vähäiset tai jopa negatiiviset."

Max jo tuossa ylempänä laittoi vangin hoitokustannusten olevan 200€ vuorokausi eli 6000€/kk

Alla vanhushoidon kustannukset: Laitoshoito tulee maksamaan noin 3000€/kk eli puolet.

keskihinta laitoshoito (netto) 106,17/vrk, keskihinta tehostettu oma 94,91/vrk.

Nyt kun vielä lasket sen mitä vangin rikoksista on aiheutunut kustannuksia yhteiskunnalle, Oikeuskäsittelyt kaikkineen, korvaukset "uhreille" ym...

Yksi tärkeä huomion arvoinen seikka.

Se vankikin tulee joskus vanhukseksi, ja hänen vanhuushoito tulee yhtä kalliiksi kuin vanhuksen joka ei ole ollut vankilassa, vaan työelämässä maksaen veroja samaan aikaan. Kun taas vanki on kuluttanut sen 6000€/kk yhteiskunnan varoja.Ne kuntoutuskustannukset tulee kaiken tämän päälle.

Timo Laine Vastaus kommenttiin #54

Totta kai tässä on kyse priorisoinnista. Rahalla voisi hankkia ehkäpä tarvitseville neljännen vaipan nykyisten kolmen lisäksi ettei tarvitse olla jatkuvasti märissä. Tärkeämmäksi on kuitenkin arvotettu hotellityyppisen kampuksen tarjoaminen rikollisille.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #47

"...vangeilla pitäisi olla kurjaa...".
Hyvä idea. Vielä kun puhutaan rikollisista eikä vangeista ollaan vielä lähempänä oikeaa. Vankien määrää on ymmärtääkseni vahennetty keinotekoisesti. Ei tuomita rikoksesta minkäänlaiseen rangaistukseen. On "ehdonalaista", on yhdyskuntapalvelua ja muutakin villaisella painamista. Vanhusten määrää ei voi vippakonsteilla vähentää. Rikollisten hyysäämisellä säästäminen ei auta vanhuksia. Ymmärtäjät painottavat uusintarikosten vähentämistä. Entä sen ensimmäisen rikoksen tekemättä jättäminen. Miten sen estäisi ? Kaikki seuraamukset nollaamalla ei näytä toimivan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #64

Onko poliisin tietoon tulleiden rikosten määrää myös vähennetty keinotekoisesti?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #78

Tiedä sen keinotekoisuudesta, mutta kun poliisien määrä leikataan ja leikataan, vaikuttaahan se. Myös julkisuudessa ollut tutkintakynnyksen nosto on varmasti vähentänyt rikoksista ilmoittamista. Rikokset tuskin ovat vähentyneet.

Muutama vuosi sitten rattijuoppoja puhallutettiin 10% edellistä vuotta vähemmän. Kiinni jääneet rattijuopot vähenivät kuitenkin vain 5%.
Sama trendi muissa rikoksissa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #81

Rikosten määrä on ollut laskussa useita vuosia. Et sinä noilla perustelemattomilla väitteilläsi oikein vakuuta. Mutta nykyään asiat ovat miltä tuntuu.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #84

"Rikosten määrä on ollut laskussa useita vuosia".
Mistä sen tietää, jos edes poliisille ei ilmoiteta ? Ne rikokset mistä ilmoitetaan (esim. huumeissa autoilu) ovat kasvussa. Miksi muut rikokset samaan aikaan vähenisivät ?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #88

Mistä sinä tiedät, että poliisille ei ilmoiteta?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #92

Kai sekin vaikuttaa poliisille tehtäviin ilmoituksiin, kun siitä Hesarissakin keväällä ilmoitettiin, ettei vähäisiä rikoksia enää ehditä edes tutkia. Kyllä vaivaa turhan ilmoituksen tekemisestäkin rikoksen uhrille on, ja jos hyötyä siitä ei edes ole.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

En nyt Emilia ihan ymmärrä näitä kommentteja, sillä eihän blogisti ollut mitenkään huonontamassa vankien olosuhteita, vaan ihmetteli vain uuden rakennuksen luksusta??

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti Vastaus kommenttiin #101

Niinpä!
En ollut, en. Mutta ei ole ensimmäinen, eikä viimeinen kerta, kun puheenvuoron kommenteissa sekoillaan. Johtunee siitä, että kaikki eivät edes lue, mitä alkuperäinen teksti on. Moni tarraa vain esim. otsakkeeseen ja nyt esim. mun jutussa äkkinäinen lukija saattaa ajatella, että "haa, nyt on selkee joko tai -juttu", vain vangeille hyvää, mutta ei vanhuksille.

Jossain vaiheessa olin pois tietsikan ääreltä (kävin cityssä) ja kun palasin kotiin ja tämän juttuni taas avasin, luulin, että vähintään tsunami on täällä käynyt. Niin paljon oli tullut lisää mielipiteitä. Kiitos niistä.

Kyllä nuo nuoremmatkin kommentoijat vielä joku päivä vanhustenhoidon tarpeita ymmärtävät, kun hoitoonsaamistilanteet paukahtavat eteen omien vanhempien tai isovanhempien raihnaistuessa. Ja kyllä he itsekin vanhenevat. Voi olla, että joku päivä joutuu törmäämään tähän: "Oi luoja, ota jo pois!"

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv... (puheenvuoro vuodelta 2017)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #102

Nuoret eivät välttämättä kovin pitkälle ajattele, mutta ihmettelen lähinnä näitä vanhempia vakituisia kommentoijia, jotka kilvan peukuttavat "väärää" hevosta.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha Vastaus kommenttiin #102

Pääasetelmasi tekstissä vaikutti olevan, että uudessa vankilassa ei saisi olla palveluita, koska vanhuksillakaan ei ole. Käsitin tämän niin, että vangeille pitäisi jättää palvelut toteuttamatta (eli huonontaa heidän puitteiltaan siitä mitä on suunniteltu), koska vanhuksilla on asiat huonosti.

Lisäksi kommenteissa sanoit ”enkä tuohon kuntoutukseenkaan nyt niin kovin paljon (jos minä saisin määrätä, päättää) satsais!”, suora lainaus. Eli olisit poistamassa vangeilta kuntoutuspalvelut.

Olen myös sitä mieltä, että ”nuoria” ei saisi niputtaa yhdeksi ryhmäksi. Nuoremmalla kommentoijalla tarkoittanet myös minua, ja ainakin minä edustan mielipiteilläni vain ja ainoastaan itseäni.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"Onkinhan sanottu, että vangeilla on paljon paremmat oltavat kuin vanhuksillamme. Vangit saavat joka päivä monta kertaa ateriat, samoin kuin kunnon hygieniset olot sekä päivittäisen ulkoilun."

Eivätkö vanhukset saa ruokaa? Kyllä ainakin minun isäni saa 3 ateriaa päivässä ja lisäksi vielä päiväkahvit ja iltapalan. Hoitajat pitävät hygieniasta huolta ja uloskin pääsee jos haluaa. Näin siis Kuopion kaupungin vanhusten hoivakodissa Maaningalla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niin kauan, kun keskustelu liikkuu tasolla vanhukset vs. maahamuuttajat, vanhukset vs.työttömät, vanhukset vs lapsiperheet, vanhukset vs.vangit jne. vanhusten asia ei edisty. Ellei peräti jokaisessa, niin ainakin joka toisessa eduskunnan kyselytunneilla asetetaan eri asioita vastakain ja tämä on varmin tapa, että mm. vanhusten tilanteesta keskustelu muuttuu jankuttamiseks eikä edistä vanhusten asiaa yhtään.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Kun rahaa on rajallinen määrä, on asioita kai pakko asettaa vastakkainen ja tehdä valintoja. Toki tiedän, että on ihmisiä, joiden mielestä rahaa on takaseinässä rajattomasti ja ongelma on vain haluttomuus käyttää sitä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Eiköhän meidän kunniavelkamme ole hoitaa vanhuksemme hyvin loppuun asti. Rahaa meillä kyllä on, mutta priorisointi onkin sitten toinen juttu. Laitoin jo linkin asioista, joista voisimme oikein hyvin säästää: puoluetuet, yritystuet, tuet yhdistyksille, hallinnon supistaminen jne.

Tämä olisi helposti toteutettavissa oleva asia, jos meillä vaan olisi vaan yhteinen tahtotila antaa niille, jotka ovat tämän maan rakentaneet, arvokas vanhuus.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Heitän ajatuksen ilmaan hyvästä keinosta päästä pitkäksi aikaa vankilaan tekemättä pahaa kenellekään:

Ostaa kourallisen huumausainetabletteja ja jää sitten kiinni niitten hallussapidosta. Niitä ei tarvitse käyttää itse eikä myydä kenellekään, mutta silti tulee ehdoton tuomio jokseenkin varmasti. Viimeistään muutaman kerran jälkeen.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Vankila on vankila.
Luksusta ei tartte tarjota!
Tämä siihen vihjailee:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4071836f-2c7d-4...

"Kuvissa vangit seurustelevat vartijoiden kanssa valoisassa, paljon ikkunapintaa sisältävässä aulassa. Lasiseinän takana kampaaja näyttää viimeistelevän asiakkaan väriä tai leikkausta."

Monelle kotonaan yksikseen sinnittelevälle, apua tarvitsevalle, mutta esim. sosiaalitoimen luukkua karttavalle vanhukselle luksusta olisi jo pelkästään se, että hän saisi itse ostamalleen palvelulle hyvitystä (esim. siivous, ruoka kotiin). Hallitus puhuu yhtäällä yhtä ja tekee toisaalla toista. Sellaisesta en tykkää! Kotitalousvähennyksen kanssa vekslaaminen olkoot yksi tällainen esimerkki!

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv...

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha

Tällaiset whataboutismit eivät kyllä palvele vanhustenhoidon asiaa. Ja nytkö valoisa, paljon ikkunapinta-alaa sisältävä aula on luksusta? Tuskin moisen rakentaminen on merkittävästi kalliimpi kuin pimeän, kolhon aulan. Kampaajapalveluitakin vankiloihin on käsittääkseni pystynyt ostamaan aiemminkin.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Arvoisa kommentoija Emilia. Lues loppuosa kohdasta 46.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha Vastaus kommenttiin #52

Luin kyllä. En silti tajua miten tämä perustelee sen, että uudesta vankilasta tehtäisiin tarkoituksella epämukava? Jos se ei edes tule merkittävästi halvemmaksi sellaisena? Ja miten sen vankilan epämukavaksi tekeminen auttaisi vanhuksia?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #55

Emilia Ruha on vielä niin nuori, että tuskin hän pystyy edes vertaamaan jonkun avuttoman, puoliksi halvaantuneen vanhuksen kärsimyksiä omassa kodissaan, jossa hoitajaa ei näy moniin tunteihin. Vanhukset ovat tietysti hyvin ikävä ja kurja jo aiheenakin.

Kaikille toki soisi kaikkea mahdollista hyvää, jos vain varat siihen jatkossakin riittävät ja nuoret, tulevat veronmaksajat ovat valmiita ne aikanaan myöskin kustantamaan. Eihän kukaan kai ole edes maininnut, että naisvankilan pitäisi olla epämukava?

Muistan kyllä itsekin lukeneeni, kuinka viimeisenä vankilana juuri naisvankila Hämeenlinnassa on remontin tarpeessa. Se oli tietysti erinomainen asia ja olisi pitänyt hoitaa kuntoon paljon aikaisemminkin. Nythän puhutaan vain yksinkertaisesti kohtuudesta, että päättäjät pystyisivät katsomaan parannuksia niin, että tasa-puolisuus edes jotenkin säilyisi mielessä, eikä vanhustenhoidon parannukset unohdu taas kerran.

Totta on, että vanhuksia on valtavan paljon enemmän kuin vankeja ja vanhukset vain edelleen kiihtyvällä vauhdilla myös lisääntyvät. Koska tämä nyt näyttää olevan mahdoton yhtälö toteuttaa ja halujakin näyttää puuttuvan. Niin toivoisin lainsäädännön nopeuttavan päätöksiään. Itse olen kyllä valinnut jo valmiiksi mahdollisuuden eutanasiaan, jos kärsimykset ovat ylivoimaista kestää.

.Miten minusta taas tuntuukin, että Marjatan oikeutettu huoli ja yksi vertaus vankilan parempiin oloihin on noussut jopa vanhuksia vastaan? Verrataan niitä lähes asiattomasti, kuinka vankien pitää saada kotouttamista mahdollisimman hyvissä oloissa, mutta kuolemaa odottavat avuttomat vanhukset eivät tarvitse samaa kohtelua, kun heitä on liikaa.

Vanhuksia on toki kunnoltaan erilaisia, mutta ne kaikkein vaikeimmat tapaukset pitäisi pystyä asiallisesti hoitamaan. Vangit ovat toki toimineet väärin, ja vanhukset, niin mistä heitä pitää rangaista? Liian kauan elämisestä... siis laki eutanasiasta nopeasti voimaan.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha Vastaus kommenttiin #65

Pidetään kritiikki argumentissa, ei henkilössä, kiitos.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #55

Tarkoitushakuista vääristelyä, jos puhutaan nyt ”epämukavasta rakentamisesta”. Rakennuskustannuksissa on huomattavia kustannuseroja ja myöskin niitä on myöhemmin huollossa ym.. Halvemmalla rakentaminen ei tarkoita silti epämukavuutta.

Meillä Suomessa suurin osa rakennuksista on tätä säästäen tehtyä tapaa, jota ei ainakaan tämä vankilarakennus näytä olevan. Pääasia näyttää olevan nyt lähinnä puolustelu ja vain vanhustenhoidon vähättely.

Timo Laine Vastaus kommenttiin #55

Vaihtoehto on olla rakentamatta, ja pysyä siellä Hämeenlinnassa. Vai onko naisvankien määrä räjähtänyt käsiin niin ettei tilat enää riitä?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

""""Koko hankkeen tavoitteena on vähentää uusintarikollisuutta. Vankilatoiminnalla ja tilaratkaisuilla pyritään tiedotteen mukaan siihen, että vangit vapautuvat mahdollisimman hyväkuntoisina ja he löytävät paikkansa yhteiskunnasta"""

Minun mielestä tuo tavoite vähentää uusintarikollisuutta on varsin kannatettava, Kovasti ihmettelen että moni kommentoija tuntuu olevan eri mieltä asiasta! Miksi?

Naisvankilasta on kysymys ja naisia ei ole kovin paljoa vankimäärästä. Vain alle 10%.Kovin on maskuliininen tuo rikosten maailma.

En ole koskaan ollut vankilassa. En missään nimessä halua sinne oli vaikka millaiset vempaimet ja digidigisysteemit.Pidän kammottavana ajatustakin että menojani ja tulojani rajoitetaan ja en itse saa päättää niistä.Vapaus on minulle tärkeä. Kaikille ei asia kommenttien perusteella ole niin tärkeä asia ja sitä en ymmärrä.

Vanhusten asioissa on parantamisen varaa. Sitä ei varmaan kukaan kiistä. Mutta miksi se pitäisi koplata jonkin pienen vankimäärän (naisvangit) asioihin? Nehän ovat eri asioita. Monella vanhuksella on myös rikosten poluille ajautuneita lapsia. Monella vangilla on jo vanhuus-iässä olevia vanhempia. Eivät nämä mitään eri ihmislajeja ole. Ja varsinkin naisvangeilla on pieniäkin lapsia vastuullaan, Miksi näiden lasten asemaa tulisi huonontaa tai olla kohentamatta rankaisemalla äitiä kurjistamalla olosuhteita? Ei lapsi ole valinnut vanhempiaan.

Mutta hyvää loppukesän jatkoa.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Minun tarkoitukseni ei ollut, eikä ole koplata eikä kopeloida muuta kuin sitä, että joku raja luksuksellekin, jos tätä näin hehkutetaan: "Hankkeen tavoitteena on rakentaa maailman edistyksellisin vankila.

Ja lisää kohdassa 46.

Ja vielä! Jos ja kun olisin kirjoittanut pelkästään vanhuksista, olen kirjoittanutkin, niin kyllä on sakki silloin pääsääntöisesti suu supussa. Eipä juur kommentteja irtoa. Nyt niitä tulee, kun vanhus sai parikseen vangin.

"Sitä on nii mont mones, bruukas mun Isäni sanoo!"
Täällä kommentoinnessa sen nyt näkee. Ihan hyvä niin. Jatketaan vaan. Puolesta ja vastaan. ISO kiitos tähän astisista sanomisista, mielipiteistä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Vanhusten asia ei ole mediaseksikäs, mutta tämmöisellä vanhusten olot suhteessa vankeihin saa keskustelua aikaiseksi, ja sitä myötä toivottavasti vanhustenkin asemaan kiinnitettäisiin enemmän huomiota.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tähän yritin itsekin viitata edellisessä kommentissani. Tuntuu jotenkin siltä, kuin taas yritetään jotain vallan muuta, väittelyäkö?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Yhdysvallat on loistavan huutava esimerkki siitä, mihin ankarat rangaistukset, huonot vankilaolot, kuntoutuksen lähes täydellinen puuttuminen, vankiloitten yksityistäminen ja näissä tapahtuva vankien orjatyö johtaa. Uusintarkollisuus 65%.

Norja on loistava esimerkki päinvastaisesta. Uusintarikollisuus n. 20%.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lisäksi pitää huomioida, että USA:ssa osa tuomitaan kuolemaan ja osa saa 100 - 1000 vuoden tuomioita ilman armahdusmahdollisuutta. Heillä ei ole mitään mahdollisuutta uusia rikoksiaan milloinkaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

No, kuolemantuomio on voimassa 29:ssä osavaltiossa. Vuonna 2018 teloitettiin 25 ihmistä, kuolemantuomion sai 42. Eivät nuo rikoksen uusintalukuihin paljon vaikuta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tässä luulisi olevan kohtuutonta verrata meidän kohtuullisen hyviä vankiloitamme Yhdysvaltojen kammottaviin vankiloihin. Vielä kyllä mehevämpää olisi verrata venäläisiin tai vaikka Meksikon lähinnä kidutuskammioihin, jos dokumentit ja filmit paikkansa pitävät?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kysymys oli siitä, mitä seurausta olisi nykyisen kaltaisesta kriminaalipolitiikasta luopumisesta. Eivät siitä vanhukset ainakaan millään tavoin hyötyisi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Onko joku sitä mahdollisesti jopa täällä ehdottanut? Taisin lukea koko blogin ja kommentit liian huolimattomasti. Anteeksi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #86

Turhaan anteeksi pyytelet Kaija. Jo otsikkokin kertoo, mitä blogilla haettiin: "Luksusta vangeille, milloin vanhuksille?"

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #87

Mitä tästä ketjusta voi päätellä? Varakkaisiin ei vanhusten huonokaan kohtelu vaikuta mitään... Nuoremmat taas ovat lähinnä sitä mieltä, että koska vanhuksia on niin paljon, niin levitellään nyt vain käsiä, valitan, ei voi mitään...Ehkä kärjistin sanomaani, mutta tuohon suuntaan kuitenkin tämä näyttää menevän?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #86

Kyllä se näyttää olevan yleinen käsitys, että vangeilla on ”liian hyvin” ja tuomiot ovat ”kansan oikeustajun vastaisia”.

Olen nähnyt Suomen lisäksi vankilaoloja Yhdysvalloista Kiinaan. Jos Suomen järkevillä panostuksilla päästään nykyisen kaltaisiinkin tuloksiin, asiat eivät ole huonosti. Aivan turha puhua kahden täysin eri asian välillä priorisoinnista, kun päämäärätkin poikkeavat toisistaan. Priorisointi tapahtuu ko. sektorin sisällä, ei hallinnonalojen välillä.

Eiköhän vanhustenhoidon järkevöittämisen voisi aloittaa siitä, että vanhuksen hygieniasta, syöttämisestä, pukemisesta ja pyörätuoliin auttamisesta tai kävelyttämisestä huolehtimiseen ei vaadittaisi usean vuoden koulutusta jossain ”ammattikorkeakoulussa”? Tämä onnistuu Ruotsissa ilman vuosikausien opintoja.

”Vårdbiträde är i Sverige en person som arbetar inom äldreomsorg och hemtjänst. Arbetsuppgifterna omfattar bland annat praktisk omsorg och hemskötsel. Yrket vårdbiträde kräver formellt endast motsvarande grundskolekompetens.”

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #89

Tuosta olen samaa mieltä kanssasi. Vanhustenhoidossa tarvitaan enemmän lähinnä helliä ja ahkeria käsiä! Ei siinä usean vuoden koulutusta tarvita.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti Vastaus kommenttiin #89

Juuri näin: "Eiköhän vanhustenhoidon järkevöittämisen voisi aloittaa siitä, että vanhuksen hygieniasta, syöttämisestä, pukemisesta ja pyörätuoliin auttamisesta tai kävelyttämisestä huolehtimiseen ei vaadittaisi usean vuoden koulutusta jossain ”ammattikorkeakoulussa”?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #93

Katselin muinoin äitini vierustoverin syöttämistä lähinnä kauhun vallassa, kun vanhukselle syötettiin sairaalassa kiisseliä nopeutettuun tahtiin ja se valui samaan tahtiin toisesta suupielestä suoraan kaulalle. Olin silloin vielä liian arka sanomaan ääneen mitä ajattelin, mutta tänään toimisin kyllä täysin toisin.

Pitää puuttua ilmiselviin virheisiin heti, muuten ne vain jatkuvat. Tämä samainen potilas kuoli ennen äitiäni muutaman päivän kuluttua tästä ikävästä syöttämisestä ja ilman pienintäkään tunnetta edes pienestä välittämisestä.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila Vastaus kommenttiin #89

"Eiköhän vanhustenhoidon järkevöittämisen voisi aloittaa siitä, että vanhuksen hygieniasta, syöttämisestä, pukemisesta ja pyörätuoliin auttamisesta tai kävelyttämisestä huolehtimiseen ei vaadittaisi usean vuoden koulutusta jossain ”ammattikorkeakoulussa”?"

Tällaista työtä Suomessa tekee tällähetellä n.25000 henkilöä.

Avustaja/henkilkohtainen avustaja

Yleisimmin työhön kuuluu auttaminen päivittäisissä toiminnoissa. Tehtäviin kuuluu avustaminen elämän rutiiniluontoisissa perusasioissa, henkilökohtaisessa hygieniassa, pukeutumisessa, liikkumisessa, kodin hoidossa jne.

Avustaja.

Muodollisia pätevyys- ja koulutusvaatimuksia ei ole. Sopiva peruskoulutus vaihtelee tehtävän mukaan. Perehdyttäminen työhön tapahtuu yleensä työpaikalla.

Henkilökohtainen avustaja (suojattu ammattinimike koulutuksen saaneille)

Henkilökohtaisen avustajan koulutusta järjestetään toisen asteen oppilaitoksissa kuten ammatillisissa oppilaitoksissa ja kansanopistoissa.

Koulutuksessa suoritetaan kaksi perustutkinnon osaa. Kuntoutumisen tukeminen -tutkinnon osa sisältyy Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon ja Asiakkaiden avustaminen -tutkinnon osa sisältyy Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkintoon.

Koulutuksen kesto on keskimäärin 1,5 vuotta.

Lähes kaikissa koulutuslaitoksissa kyseisen ammattitutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Nämä henkilöt työskentelevät apua tarvitsevien vanhusten sekä vammaisten hoidossa.
Hoitolaitoksissa tai kotona.

http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/294_amma...

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Kaikki haaskattu raha on aina pois jostain järkevämmästä käyttötarkoituksesta, esim. vanhustenhoidosta.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Aamulehti/Moro kirjoitti aikoinaan pohatta-Pirjon ratkaisseen asian Vieteri-pubissa.
Hän halusi sijoittaa vangit vanhainkoteihin ja vanhukset vankiloihin.

Vangit saisivat vanhainkodeissa kylmää ruokaa vuoteisiinsa sidottuina, ja vastalauseet hiljennettäisiin lääkityksellä. Pesu kerran viikossa.
Vanhukset olisivat vankilassa erilaisissa harrastustoiminnoissa, saisivat maukasta ruokaa ja saisivat taskurahaakin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Laitan tähän nyt hieman omia kokemuksia asioiden tiimoilta, kun kokemusta jonkun verta sekä vanhusten hoidosta ja luultavasti siitä vankilastakin.

Mielestäni täällä "vanhemmat rouvat" lyttäävät suotta tämän nuoremman kommentoijan (Emilian), joka ymmärtääkseni vaan yrittää pistää faktoja pöytään todeten ettei se mikä toiselle annetaan, ole kuitenkaan toiselta pois. Tahi vaikka jokainen maamme muutamasta tuhannesta vangista laitettaisiin rundiin, eikä ruokittaisi kun joka kolmas päivä ja silloinkin vaan keitolla, niin se ei vanhustemme asioita parantaisi pätkän vertaa.

Oma äitini on >85v asuu yksin kaksiossaan Hakaniemessä. Käymme siskon kanssa vuorotellen hänelle kaupassa, siivoamassa, laskujen maksua yms. Oma auttamiseni venyy kaikkeen muuhun, mutta henkilökohtaisen hygienian hoidossa en juuri psyty auttamaan. Pyykkiä pestään, mutta se on siinä. Oman äidin kylvettäjäksi minusta ei ole, enkä välttämättä usko että hän minua siihen hommaan laskisikaan.
Kotihoitoa ei ole, koska "ei tarvitse".
Joskus kun riittävän paljon "riidelty" vanhuksen kanssa(osaa olla hankala ja omapäinen) tulee mieleen, että voisi jättää ammatti-ihmisten hoidettavaksi, mutta koska ei itse kuitenkaan sitä tunne tarvitsevansa, niin jatkamme siskon kanssa vaikka itsekin välillä ahdistuu.
Vanhusten hoidosta siis sen verta, että jos auttamishaluisia omaisia on ja vanhuksella oma koti, niin se kenties paras ratkaisu. Toki sekin tietty tapauskohtaista, joku haluaa palvelutaloon, joku jonnekin muualle. Sen mukaan sitten pitäisi mennä.

No sitten siihen pimeämpään, eli niihin vankiloihin. En ole lukenut näistä uusista "luksuslinnoista", eikä juurikaan käsitystä nykyajan laitoksista, mutta jotain käsitystä jostain 7-8kymmentä luvuilta ja näin jälkeen päin ajateltuna varmasti noissakin olisi voinut olla kiristämisen varaa ja joskus maattiin liian pehmeellä patjalla jne. Kesällä nautittiin siitä samasta auringosta kun "kunnon" ihmisetkin, mutta jotain kuitenkin puuttui, ja se oli se tärkein..eli vapaus. Et saanut päättää minne menet, tai oletko menemättä. Sinulle kerrottiin suunnilleen kaikki mitä teet ja usein vielä että miten teet. Saatiin kuitenkin opiskella jo silloin, saatiin kansalaiskoulun paperit, saatiin hitsauslevyseppäpaperit, saatiin kuka mitäkin. Auttoiko ne myöhemmässä elossa, vai oliko se vaan oma järki joka sanoi että nyt riittää, en tiedä. En kuitenkaan usko että kiristämällä vankien oikeuksia, vaikeuttamalla istumista yms. saataisiin parempaa aikaan. Olen itse sitä mieltä että melkein jokaisesta saadaan "kunnon kansalainen", kun vaan mahdollisuus annetaan. Ja ne joista ei saada, niistä sitten pitäisi ottaa valtion vastuu ja hoitoon.

Tässähän tätä ja kenties enemmän kuin oli tarpeen. Lopuksi vielä sen verta, että emme luultavasti saa mitään aikaan sillä vastakkain asettelulla, vaan kenties asiat paranee enempi silviistee, kun koitamme jokainen auttaa siinä kohtaa missä pystymme ja toivomme että siitä on kohteelle apua.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Emilia Ruha kirjoittaa (kommentti 63): ”Vaan jos tarjoamalla vangeille paremmat olot kuin vanhuksille saa vankienhuollon kustannuksia tosiasiallisesti laskettua…… …… Kun taas sillä, että vanhuksille tarjoaa paremmat olot, yhteiskunta ei saa mitään takaisin, jolloin sen tekeminen olisi niin kallista ettei se kovin hyvin ole mahdollista.”

Taisit Emilia iskeä asian ytimeen. Tosiaan, osa vangeista on vielä iässä, että hyvin huoltaen muutama heistä voi palata jopa veronmaksajaksi, joka on tuloa valtiolle ja vähentää menoa. Hyvin ja kalliilla hoidetuista ja yhteiskuntaan” kotoutetuista vangeista muutama voi onnistua ja osaltaan vähentää yhteiskunnan menoja tulevaisuudessa – teoriassa. Vangeilla siis on tulevaisuutta edessä. Lienee olemassa tilastoja kuinka moni vanki palaa yhteiskunnan tuotatavaksi jäseneksi.

Entäs vanhukset? He ovat ihmisiän siinä vaiheessa, että vaikka kuinka heitä paapoisi, heistä yksikään ei palaudu enää työelämään (kärjistys) vaan mitä kauemmin he elävät, sitä enemmän heistä on vain kuluja.

Siis, jos vanhuksille rakennettaisiin luxusta, se olisi selkeä arvovalinta, osoitus siitä, että yhteiskunta arvostaa heitä jotka ovat työnsä tehneet, maksaneet veronsa ja rakentaneet yhteiskuntaa, että uudet sukupolvet voivat jatkaa rakentamista.

Vaihtoehtoja? Onko? Eutanasia? Jokainen poistuva vanhus on säästöä. Suomessa ei eutanasia ole sallittu.

Tämä pitkähkönä vastauksena Emilia Ruhan kommenttiin 63, joka tiivistyi ajatukseen: ”Kun taas sillä, että vanhuksille tarjoaa paremmat olot, yhteiskunta ei saa mitään takaisin, jolloin sen tekeminen olisi niin kallista ettei se kovin hyvin ole mahdollista.” Tuon ajatuksen voi tulkita jopa kovaksi. Vainko edessä oleva elämä on "luxuksen" (blogistin termi) arvoinen, mutta jo "tuottonsa" tehneestä elämästä ei niin ole väliä.

On se mahdollista, kun halutaan. Jos yhteiskunta arvostaa vanhusten tekemää työtä ja elettyä elämää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niinpä, tottahan tuo Emilian lause oli, mutta eipä sitä näin vanhuksena ollut nuoren kynästä kovinkaan kiva lukea. Toki maailma on koventunut ja haasteet siinä mukana. Kaikki haluavat suuremman kakun juuri itselleen.

Meillä on viimeksi vastaavaa arvokeskustelua käyty sotaveteraanien kohdalla ja nyt viimeisessä Kanava-lehdessä oli jälleen otettu mukaan myös vähäiset jäljellä olevat sotaorvotkin, joita ei enää myöskään ole paljoa jäljellä. Rekisteröityjä on noin 16 000, siis vieläkin liikaa.... Hanna Tähti, professori, emeritan mielestä heitäkin on kohdeltu huonosti, epätasaisesti ja turvattomuus köyhyyden lisäksi oli heillä jatkuvana riesana. ”Verirahoja” maksettiin kertasummana noin 900-1100 uutta markkaa vuosina 1958- 62.

Ai, miten tämä tähän vanhusten - ja vankila luksuksen juttuun kuului? Ei oikeastaan mitenkään muuten, kuin arvokeskustelun piiriin kuuluvana pikku juttuna. Aika on myös usein ihmiskunnan pelastus, ongelmat katoavat kun odotetaan tarpeeksi kauan ja hoidettavat vähäosaiset ja apua tarvitsevat katoavat ajan myötä ihan itsestään. Olisi myös huomioitava tarkemmin se, että blogisti ei ollut edes vangeilta mitään lisää poistamassa, vaan vertasi vain luksus rakentamista vanhusten hoitoon.

Mieleeni tuli myöskin kommentteja lukiessani, että voisiko näin ajatella ja kirjoittaa
monessakaan muussa, varsinkin etelämmässä sijaitsevassa maassa? Koottuna: Teitä vanhuksia on liikaa, joten emme voi panostaa teihin tarpeeksi nyt, koska saamme enemmän hyötyä hoitamalla hyvin jonkun muun pienemmän ryhmän.

Niin, näin tuo menee, mutta voisitte te nuoremmat alkaa panostaa myöskin siihen, että saisimme Suomeen eutanasian mahdollisuuden mahdollisimman pian, jotta saisimme halutessamme edes arvokkaan kuoleman.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha

Tarkoitukseni oli vain sanoa seuraava: Vankien kuntoutukseen panostamalla on todettu, että rahaa kokonaisuudessa säästyy, kun useampi jättää rikoksen uusimatta, ja ehkä jopa palaa työelämään. On siis todettu, että vankien kuntoutukseen käytetty raha maksaa itseään takaisin. On hyvin yksinkertainen valinta tehdä päätös, että kuntoutetaan, kun ne rahat eivät loppupelissä ole oikeastaan keneltäkään pois. Kuntoutus tulee halvemmaksi yhteiskunnalle, ja on tietenkin parempi myös yksilölle.

Jos vanhustenhuollon korjaaminen olisi samanlainen asia joka maksaa itsensä takaisin, olisi se aivan varmasti tehty jo. En tarkoita sanoa että sitä ei pitäisi tehdä koska se on kallista, ainoastaan että se ei ole lainkaan vertailukelpoinen asia vankien kuntoutuksen kanssa, koska toinen on pieni kuluerä (valtion budjettitasolla), joka vieläpä maksaa itseään takaisin, toinen taas on valtionkin tasolla suorastaan megalomaaninen rahanreikä, josta ei ole suoraa hyötyä takaisin saatavilla. Eli ne rahat ovat todellakin valtiolta pois, ja ne olisi voinut käyttää moneen muuhunkin hyvään kohteeseen. En tarkoita sanoa etteikö näistä kaikista kohteista vanhustenhuolto voisi olla se, johon ne rahat on viisainta käyttää, mutta se ei ole yksinkertainen valinta, toisin kuin vankien kuntoutuksen kohdalla.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kiitos taas!
Kiitos uusimmista kommenteista!

Jossain vaiheessa totesin, että kun kirjoitan vanhuksista, niin eipä juur kommentteja tipu, mutta kun nyt yhdistelin kaksi sanaa vangit ja vanhus, niin jo tuli ja tulee mielipiteitä. Tulee pilvin pimein! Ihan hyvä. En sitä paru, en. Päinvastoin.

Minä en aloitusteksissäni asettanut (ei ainakaan ollut tarkoitus) mitään joko tai asetelmaa: että vangeille juu, vanhuksille ei, vaan ajatus oli herättää lukijoita siihen, että eikö sitä voisi vanhuksillekin vähän luksusta tarjota.

Kaikilla meillä on isä ja äiti, ja on isovanhemmat. Monilla isovanhemmat hoitavat lapsenlapsiaan, kuskaavat harrastuksiin ym. Eivät kaikki kuole nk. saappaat jalassa, vaan tarvitsevat, kun voimat hiipuvat, apua joko kotona asumiseensa tai laitoskotiinsa.

Ja tähän yhtä luksusta yritin tyrkyttää. Että jos vangeille jotain, niin miksei myös vanhuksille. Tämän puheenvuoroni http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv...
.. sanoma oli tarkoitettu hallitukselle/kansanedustajille.

Toivottavasti edes joku heistä luki/lukee sen, muutkin kuin valtuustokolleegani, kansanedustajina toimivat Katja Taimela ja Mikko Lunden.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niille oikeasti huonokuntoisille vanhuksille olisi jo luksusta saada useammin kuiva vaippa, jotta niistä makuuhaavoistakin vältyttäisiin. Vaatimukset ovat jo tuolloin niin kovin pieniä ja ne koskevat vain hyvin halpoja juttuja, joista kaikki me aikanaan saisimme oloomme helpotusta. Vanhuutta ei kukaan voi paeta, joillekin se vain on valitettavasti tuskallisempaa kuin toisille.

Emilian mielestä vankien luksus ja vanhusten parempaa hoitoa ei voi verrata, koska vankien olosuhteiden parantaminen maksaa itsensä takaisin, joten niitä ei voi verrata keskenään. Vanhusten määrän lisääntyessä myöskin kulut toki kasvavat ja nekin koostuvat kaikki pienistä puroista, eikä takaisimaksusta ole tietoakaan. Se on selvä juttu ja sen kyllä ymmärsin jo Emilian ensimmäisestäkin kirjoituksesta. Onneksi vielä lukutaitoni on vielä kunnossa:) Kaikilla kommentoijilla se ei näytä sitä ihan olevan, koska he näkevät vankien ansaitsevan entistäkin parempaa ja luksusta, etteivät tee lisää rikoksia. Näkökanta sekin. En tiedä voiko tuohon ihan uskoa?

Olen usein lukenut, tosin lähinnä maahanmuuttajien kommentteja, joissa he kehuvat suomalaisia vankiloita jopa hyviksi ja suomalaisten vartioiden kohtelua samoin. Toki se sitä varmaan onkin, kun on nähnyt dokumenteissa näitä raastavan kauheita vankilaoloja muualla maailmassa. Toinen kysymys onkin, että jos vankilassa on enemmän luksusta, kuin ikinä vangin kotona, niin onko vankilaan meno edes enää pelote? Introvertti ihminen voi jopa tykätä, että saa oman huoneen, jossa vierailuista ei ole pelkoa ja oma rauha palveluineen on taattu.

En tunne asiaa muuten kuin kirjoitetun tekstin muodossa, mutta aihekin on varsin mielenkiintoinen. Eipä muuta kuin vielä kerran kiitokset Marjatalle ja olen hänet oppinut tuntemaan aina sympaattisena ja ihmisrakkaana ihmisenä näiden vuosien aikana, mitä olen täällä Uudessa Suomessa ollut. En tosin ihan vielä kymmentä vuottakaan. Toivon kaikille hyvää kesänjatkoa ja jatketaan taas edes suhteellisen yhteisymmärryksen toivossa edelleen.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kiitos Kaija. Jatkamme kirjoittelua silloin, kun aihetta on.
Ja juu, hyvät kesän jatkot kaikille minunkin puolestani.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Luin näin vasta iltasella uutisen, mutta oli erittäin iloinen ja hyvä uutinen. Suomessakin ollaan saamassa naisvankien laitosolot suuressa mitassa vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia niin vankien perusoikeuksien, laitosturvallisuuden, vankien kuntoutustarpeiden ja vankeusolosuhteiden osalta. Hyvää kehitystä ja onnistuminen siinä että Suomi on pääsemässä kokonaan eroon ihmisoikeussopimuksien vastaisesta epäinhimillisestä kohtelusta jota esimerkiksi paljusellit ovat kansainvälisten valvontaelimien tarkastuksessa olleet.

On hyvä asia että naisvankien olot ollaat saattamassa vastaamaan nykyaikaisia tarpeita. Valitettavaa vaan on että on olemassa myös muita heikossa asemassa olevia ihmisiä joiden tarpeista ei olla kiinnostuttu kuntapäättäjä, kansanedustaja ja virkamiestasolla riittävästi. Tällaisiä ihmisryhmiä ovat esimerkiksi lastenkoti- ja koulukotilapset, psykiatriset sairaalapotilaat joltain osin, laitosoloissa asuvat vammaiset joltain osin ja tietysti vanhukset. Peräänkuuluttaisin vastaavanlaista toimintaa ja riittävien resurssien antamista näistä asioista vastaavilta virkamiehiltä ja päättäjiltä. Mutta heitä ei taida kiinnostaa, koska on paljon mediaseksikkäämpää kauhistella vankiloiden hienoutta kuin nostaa veroja ja laittaa esim. vanhustenhuolto kuntoon. Vanhustenhoito maksaa, "nettikauhistelu" ei maksa

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Amerikassahan on oikea vankilabisnes, ehkä Suomen vankilat myyään amerikkalaisile tai jollekki pörssiyhtiölle... Vanhustten kohtelu ala-arvosta ja hoito myyty minne sattuu, voivoi.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Suomen perustuslaki määrää että merkittävä julkisen vallan käyttö pitää tapahtua virkasuhteessa. Merkittävää julkisen vallankäyttöä ovat esimerkiksi henkilön perusoikeuksia merkittävästi rajoittavista pakkokeinoista päättäminen. Tälläisiä päätöksiä ovat esimerkiksi poliisin suorittama kiinniotto, pidättäminen, oikeuden määräämät vangitsemiset, tahdosta riippumattoman psykiatrisen hoitoon määräminen M3-lomakkeella jne. Osittain näiden päätösten toimeenpaneminenkin edellyttää virkasuhdetta. Tästä syystä vankiloiden yksityistäminen Yhdysvaltojen tapaan ei tule onnistumaan. Käytännössä varmaan vankilan kiinteistönä voisi omistaa yksityinen toimija, mutta tällöin valtion pitäisi vuokrata toimitilat yksityiseltä omistajalta, kuten nykyään vuokraavat Senaatti-kiinteistöiltä. Tiettyjä apupalveluita voisi varmaankin tuottaa vangeille, mutta varsinaisiin vankeihin kohdistuviin pakkokeinopäätöksiin tai vankeihin kohdistuvien "kovien" pakkokeinojen käyttöön eivät yksityiset toimijat voisi osallistua. Hyvä näin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset