Vaalihuumaa tai sitten ei

Pommi vai pallo?

Pommi vai pallo? Suomen hallitus kaatui kesken vaalikauden viimeksi vuonna 1982.

Minulle ennemminkin lumipallo, jota melkein neljä vuotta edestakaisin kieritettiin ja pyöritettiin ja johon matkan varrella tarttui kaikennäköistä karvaa ja rikkaruohoa, tarttui paljon, paljon muuta kuin mitä alunperin oli hallitusohjelmassa sovittu.

Jätin yks päivä kommentin Kaija Kelhun puheenvuoroon "Saisi kuolla pois tämä menossa oleva sote -sotkuilu.
Riittäisi, että tarkistetaan eri terveyskeskusten toiminnat, otetaan niistä käyttöön ne parhaat ja hoidetaan tietojärjestelmien viidakko samaan tietokantaan!"

Puoleltapäivin kävin Salossa terveyskeskuslääkärin lähetteellä röntgenissä. Oli mahan tähystys sekä polven ja lonkan kuvaus. Loistavaa palvelua tänäänkin!

Ei tässä mitään isoja muutoksia kaivata. Terkut seuraavalle hallitukselle: tulkaa ottamaan tk -mallia Salosta! 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Ei tämänpäiväinen mikään kovin tyylikäs veto pääministeriltä ollut, kun olisi tuon voinut jo alkuvuodesta tehdä, mutta parempi myöhään kuin milloinkaan!

Mutta eikös sitä aina keväisin lumet sula?
Tänään suli Sote-pallo tai oliko lumiukkonen vain!
Kiitos, että suli.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Mutta ajattelet salolaisenakin, kuinka kurjasti meillä on hetkessä Suomessa asiat: Rampa hallitus ja kyynäräsauvoilla asketava presidentti, jolle sota-Jussi vielä isottelee!?

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Sitä kaikennäköistä krämppää aina silloin tällöin on meistä itse kullakin!

Mutta tämmöseen uutiseen törmäsin Suomen Kuvalehdessä äsken:

"Sipilä kertoi aikeistaan presidentti Sauli Niinistölle eilen illalla.

Hallituskumppaneille varmuus siitä tuli kuitenkin vasta tänään, eikä kommenteista päätellen mitenkään mieluisana uutisena. Jopa Sipilän yläpuolella valtakunnan protokollassa oleva puhemies Paula Risikko (kok) sai tiedon hallituksen erosta STT:n tekstiviestistä."

Ei tuossa nyt muuta, mutta ilmeisesti on uusi tapa, jos tämän päivän isotkin uutiset/infot ilmoitetaan tekstiviestillä vain! Ja puhemies! Hän on saanut tiedon, ei edes suoraan itse pääministeriltä, vaan mutkien kautta!
Huhhuh sanon minä!

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Viime vuonna tähän aikaan:

Sailaksen sanoin: sekasortoinen uudistus
8.3.2018 12:56 Marjatta Halkilahti 7 kommenttia
Sota vai sote? Tänään nuo "isoset" sitten taas yrittävät. Tuleeko valinnanvapaudesta jotain vai eikö tule?

"Isoset" myös kiistelevät. Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori antaa ymmärtää, että kaikki vielä kaatuu, ei tule sote- eikä maakuntauudistusta. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on toista mieltä. Ei kaadu mikään, sillä hallituksella on vastuu koko Suomesta, kyllä ajatellut uudistukset toteutuvat ja ne toteutetaan.

Voi kunpa "isoset" kuuntelisivat joskus heitäkin isosempia. Viimeisimmässä Kuntalehdessä eläkkeellä oleva valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas ihmettelee "miksi sote -uudistuksessa ei tälläkään kertaa tartuttu isoon ongelmaan?" Hän toteaa myös, että "- En tiedä yhtään arvostettua asiantuntijaa, joka pitäisi uudistusta hyvänä."

Sailaksen mielestä ongelma on, että työelämän ulkopuolella olevat saavat peruspalveluja huonommin kuin ne, jotka ovat työterveyshuollon piirissä. Uudistuksen tarkoitus oli korjata pois nuo epäkohdat, mutta nyt työterveyshuollosta ei puhutakaan mitään, ei edes uskalleta, koska se on ay:n, myös työnantajärjestöjen juttu. Lempilapseksi Sailas tuon nimittää.

Kustannuksiinkaan Sailas ei tunnu uskovan. Että ne muka vähenisivät. Esim. palkkojen yhtenäistämisestä tulee kustannuksia. Salon kaupunki pääsee yhdeksi malliesimerkiksi. Ja tottahan tuo on. Saloon liittyneissä (1.1.2009-) pikkukunnissa henkilöstön palkat olivat pienempiä kuin vanhassa Salossa, joten ne nostettiin suurimman tasoon. Minä en lukua enää muista (vaikka kaupungin luottamushenkilönä pitäisi muistaa), mutta Sailaksen tieto on, että lisälasku oli peräti 12 miljoonaa.

Myös tietojärjestelmien (tuo ikuisuusvauva tai onko jo peräti ikuisuusvanhus) uusimisen Sailas nostaa esille.

Tasan vuosi sitten olen tänne puheenvuoroon nostanut esille juttuni "Juosten kustu". Jankuttamista tai sitten ei, mutta samat sanat tänään naistenpäivänä 2018:

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv...

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv...

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Maaliskuu 2017.
Kyllä näitä vanhoja juttuja löytyy.

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv...

Juosten kustu!
8.3.2017 13:44 Marjatta Halkilahti 15 kommenttia

Minä ja muistiinpanot!

Sote -uudistus, sote -uudistus ja kolmas kerta: sote -uudistus !

Eilen istuin päättäjille järjestetyssä maakunta- ja soteuudistus -infotilaisuudessa. Ja kun illalla myöhään avasin telkkarin, niin tulihan sitä sieltäkin. Puolueiden puheenjohtajat yrittivät näyttää, että kyllä hekin tästä nyt jotain tietävät!

Eivätpä kovin hyvin tienneet! Ei edes pääministeri itse!

Salolaisille päättäjille järjestetyssä tilaisuudessa saimme maakunta- ja soteuudistuksen kimpussa työtä tekevien muutosjohtajien Antti Parpon ja Laura Leppäsen viimeisimmät tiedot siitä, missä pisteessä Varsinais-Suomessa ollaan, millaisesta muutoksesta on kysymys, miten on edetty ja mitä vielä edessä.

Kyllä pikkusen tuli olo kuin olisi huutokaupassa istunut, huutokaupassa, jossa meklari aikansa MaSo -himmeliä (huomannet, että annoin uuden nimen maakunta- ja soteuudistukselle) kaupiteltuaan kopautti nuijalla pöytään ja totesi, jotta anti nyt mennä vaan, vähän tuo respottaa, eikä hintakaan ole kohdallaan, mutta voihan tuota uusi omistaja tulevaisuudessa paikata.

Eilinen paikallislehtemme kertoi sekin MaSo -tulevasta. Ministeri Rehula patisti kuntapäättäjiä sote -pöytään. Lehden sisäsivuilla se vasta uutinen oli: ”Samaan pöytään miettimään, miten uudistus juostaan kasaan!”

Minä olen sen verran kauan seurannut sosiaali- ja terveystointa, sen muutoksia ja muutosten yrityksiä, että kun nyt tätä viimeisintä uudistushässäkkää seuraan, niin en muuta voi ajatella kuin, että ei tähän nyt ministeri Rehulan sanoja voi käyttää, että tätä juostaan kasaan, kyllä tämä on minun mielestäni juosten kustu koko juttu!

Työssäoloni (yli 40 v. kolmen kunnan vanhainkotikuntayhtymän johtajana) aikana olen mankelin läpi vedetty mm. seuraavissa muutoksissa: vuonna 1984 valtionapujen tasaus, ts. VALTAVA , vuonna 1993 valtionosuudet siirrettiin suoraan kunnille, sitten sosiaali- ja terveystointa yhdistettin ja nimeksi tuli vuona 1991 sosiaali- ja terveyshallitus. Se oli lyhyt muutos se, sillä jo seuraavana vuonna em. hallitus lakkautettiin ja iso osa tehtävistä siirrettiin sosiaali- ja terveysministeriölle sekä lääninhallitusten sosiaali- ja terveysosastoille. Suunnittelu- ja kehittämistoimintaa varten perustettin STAKES, jne. Eli kyllä on ”rojekteja” ja muutoksia riittänyt.

Jokainen hallitus yrittää jotain. Ja lupailee! Kataisen hallitus yritti Sipilää ennen. Ei vaan päästy kunta- eikä soteuudistuksen kanssa maaliin, vaikka kuinka tohkattiin!

Ei siis mitään uutta auringon alla, jos ja kun hallitukset uudistuksia puuhastelevat, mutta! Kyllä tämä viimeisin muutos tulee olemaan sellainen, että jos sitä väkisin käytäntöön runnotaan, niin oppivuodet kaiken toimivaksi saamiseen tulevat olemaan pitkät. Ja pahat! Paljon pahemmat kuin mitä nyt Kelan murheet toimentulotukiasioitten hoitamisessa.

Mitä vielä nousi mieleen eilisestä? No ainakin se, että jos MaSo -himmeli toteutuu, niin ei ole enää potilaita. Se sana poistuu! Luit oikein! Me kaikki tämän maan kansalaiset olemme tulevassa maakunnassa (jos se sieltä nyt väkisin tulla rynnistää) sote -tarpeissamme asiakkaita. Jos tauti tai mikä tahansa sosiaali- tai terveydenhuollon tarve meitä yllättää, niin me menemme ensin kiltisti valitsemaamme sote -keskukseen. Sieltä sitten meidät ohjataan eteenpäin. Mihin, miten, kuinka nopeasti ym. siinä sitä hiomista tai hiostamista vielä riittääkiin.

Sanon uudemman kerran, jotta ei tämä uudistus etene päättäjien toimesta juoksemalla kasaan, vaan kyllä tästä tulee juosten kustu juttu!

Anteeks vaan arvoisa hallitus: se on sitä jo nyt!

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Maaliskuu 2016.

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv...

Sote sote, mutta milloin tulee valmista?
14.3.2016 18:44 Marjatta Halkilahti 30 kommenttia
Hallituksen uusimmat sote -kuviot eivät hämmästytä Kanta-Hämeessä sote -projektia vetävää Jukka Lindbergia.

Lindberg tiivistää ilmeisesti enemmän kuin hyvin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta odottavien, alustavia valmistelutöitä tekevien tuntoja todetessaan, että "epävarmuuden kanssa on vaikeaa toimia."

Ehdotuksia sosiaali ja terveydenhuollon uudistukseen on viimeisen kymmenen vuoden aikana riittänyt, mutta on aina on kompastuttu johonkin, jos ei muuta niin perustuslakiin. Että ei passaa, ei käy, ei sovi.

Tavalliselle kansalaiselle alkaa pikku hiljaa tulla sellainen olo, että mitäs jos ehdottaisi yläpään päättäjille, siis hallitukselle seuraavaa: latokaa nyt kiiruusti pöydälle kaikki mahdolliset ehdotuksenne, vähän siten kuin pelikortit. Siitä sitten nostatte lappusia, ehdotus kerrallaan ja päätökseksi nuijitte sen, mitä viimeisenä pöydälle jääneessä lukee, ts. mitä siinä sote -aluejaoksi ehdotettu on.

Hyvä tai huono, mutta tulisi edes jotain!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset