Vaalihuumaa tai sitten ei

Tanska - Suomi ja kuntien rooli terveyspalveluissa

Toivottavasti pääministeri Sipilä ja hallituksen ministerit ovat huomanneet tämän, mitä Tanskassa tapahtuu. Toivottavasti ovat nähneet tämän otsakkeen:

”Suomen hallitus meni samaan ansaan” – Tanska tekee täyskäännöksen ja lakkauttaa sote-alueet

Jotain pitää tehdä, mutta jos tanskalaisia matkiva, työn alla oleva sote -uudistuksemme on Tanskassa koettu ei -hyväksi ja tilanne ensi vuonna aiotaan korjata ja muuttaa, niin eikö nyt viimeistään kannattaisi meilläkin ottaa lusikka kauniiseen käteen?

Eikö kannattaisi ottaa selvää, miksi tanskalaiset ovat päätymässä siihen, että itsehallintoalueet on lakkautettava? Jatkossa Tanskassa halutaan vahvistaa kuntien roolia terveydenhuollon järjestämisessä ja halutaan mm., että terveydenhuoltoon ei olisi pitkää matkaa.

Tälle tanskalaisten teemalle ”potilas ensin – läheisyys, johdonmukaisuus, laatu ja potilasoikeudet” olisi tilauksensa meillä Suomessa. Työn alla olevalla maakunta- ja soteuudistuksella  emme tuota saa, emmekä saavuta. Emme myöskään palvelujen yhdenvertaisuutta. Saatavuuskin karkaa monelle aivan liian kauas. Oman kunnan OmaLääkäriä minä kaipaan. 

Jenni Tamminen on koonnut hyvän yhteenvedon tanskalaisten tilanteesta.

Toinen selventävä info löytyy Kuntalehden sivuilta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Nappasin netistä ensimmäisen esiin nousevan kartan Pohjoismaista:

https://peda.net/siikalatva/peruskoulut/pp/luokat-...

Kun katsoo karttoja, katsoo Suomea ja katsoo Tanskaa, niin näkeehän tästä puolsokeakin, millaiset ovat välimatkaerot.

Tanskalaiset haluavat terveydenhuollon saannissa välimatkojen lyhentyvän, vaikka eivät ne nytkään voi kovin pitkiä olla. Palvelun saatavuuteen meilläkin tähdätään, mutta eipä taida lähellä saantiin olla uskomista, jos maakunta- ja soteuudistus toteutuu.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Jospa sote on ollutkin vain "alusta" ja keino maakuntauudistukselle ja ylsityistämiselle (="valinnanvapaus")...?!

- Olisi härskiä, mutta politiikka kovimmillaan on usein sitä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Tämä jo esillä onkin. Kommentissa no 13:
"Hyvin ja kustannustehokkaasti palvelunsa järjestäneiden kuntien toimintamallit on työnnettävissä niille, joilla palvelut takkuilee. Ei tässä mitään maakunta -karusellia tarvita."

Käyttäjän RistoKajanto kuva
Risto Kajanto

Marjatta olet asian ytimessä.Ruotsissakin meni soteuudistus täysin mönkään vaikka siitä ei vaalivuonna paljon huudeltu.Miksi valtapuolueet haluavat survoa uudistuksen läpi vaikka muualla on epäonnistuttu.Korruptio haiskahtaa niin,että silmiä kirvelee.
Ketä äänestää ensi vaaleissa.Siinäpä pulmaa kerrakseen.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Jaa-a. On siinä mietittävää ja eroteltavaa, kuka mitäkin lupaa.
En yhtään ihmettele, miksi moni ihminen on kyllästynyt eduskunnassa istuvien toimintaan. Jos maahanmuutto on nyt yli puoluerajojen se juttu, joka pitää kuntoon saada, niin kyllä sitä samaa yhtä köyttä vetämistä pitäisi olla monessa muussa asiassa. Lapsiin ja nuoriin pitää satsata, mutta ei toista päätäkään eli vanhuksia, heidän hoitoaan saisi unohtaa.

https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/kotihoito-voi-h...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Näinhän sen tulisi olla, että kaikki pidettäisiin OIKEASTI mukana, mutta mihinkäs miljonääri-bisnesmiehen johtama, kovan linjan porvarihallitus "liituraidoistaan" pääsee..?!
- Ei Sipilä ja Orpo hae kaudeltaan kiitosta "pihtiputaan mummoilta", vaan EK:n, yritysmaailman, yrittäjäveljien hyväveliverkoston ja muiden sidosryhmiensä suunnalta!
Mielenkiintoista nähdä jos Orpo jatkaa tulevassa hallituksessa nykyisessä tehtävässä, tai pääministerinä ja Sipilä kisaa Halla-ahon kanssa johtavan oppositiojohtajan asemasta ja heittelee kyselytunneilla välihuutoja oppositiolle-väistyvän Pekkarisen malliin?

Käyttäjän RistoKajanto kuva
Risto Kajanto

Soteuudistuksessa puhutaan palveluiden laadun parantamisesta ja valinnanvapaudesta.Tuota säästölistaa tavatessa tarkkaan ymmärtää jokainen palveluiden piiriin kuulumatonkin kansalainen, että nyt poliitikot ovat taas asian äärellä mistä he eivät ymmärrä yhtikäs mitään.Tulossa uusi Caruna-Case missä taas luullaan eikä todellisista faktoista olla kuitenkaan täysin selvillä. Uskotaan sokeasti konsulttien luomia mielikuvia joilla johdatetaan lähes koko Suomen sosiaali-ja terveydenhuolto ahneiden monikansallisten toimijoiden käsiin. Konsulttirypäs NHG on laatinut laskelmat sosiaali-ja terveysministeriölle sekä pääministerin johtamalle valtioneuvoston kanslialle.Ilmeisesti yhtiössä toimivien konsulttien taustat eivät näitä tahoja kiinnosta joita tutkiessa selviää täydellisesti minkä tahon asialla ollaan. Firman hallituksen puheenjohtaja on toiminut mm. kansainvälisen Boston Consulting Groupin palveluksessa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Hallituksen sote-sunnitalma on tunnetusti jo tähänkin mennessä ollut monien merkittävien asiantuntijoiden mielestä jokseenkin hyödytön ja/tai jokseenkn halitallinen. Toivottavasti tämä uusi viesti riittää horjuttamaan sitä vielä sen verran, että hallituksen aika ja tarmo ei enää riitä tämän hankkeen läpivientiin. Parhaimmillaan seuraavakin hallitus voisi unohtaa tällaisen massiiviset uudelleenjärjestelyt ja keskittämisen. Tuollaisen hölmöilyn sijaan se voisi keskittyä mahdollisiin pienempiin viilauksiin, joilla voisi tehdä tuosta jo hyvin toimivasta järjestelmästä ehkä vieläkin paremman.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Hallituksen touhut sote-uudistuksessa ovat kauttaaltaan hölmöläisten hommaa. Uskon jopa, etteivät ministerit itse voi olla niin tyhmiä kuin miltä näyttää vaan tekevät mitä taustavaikuttajat haluavat. Silloin sitten perustellaan asioita vaikka millaisella huuhaalla. Tästä konkreettisin esimerkki on Hetemäen viisi perustelua sote-uudistukselle, jotka olisi voinut tiivistää yhteen lauseeseen, että säästöjä saadaan kun kuluja vähennetään.

Keskittäminen on eräs isoista hölmöilyistä. Asioita on ajateltu vain yksikkökohtaisesti osaoptimoiden ottamatta huomioon kansantaloudellista edullisuutta ja terveydenhuollon vaikuttavuutta. Kaiken lisäksi kehityksen suunta tiedetään: ollaan menossa entistä hajautetumpaan terveydenhuoltoon.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Jos jotain viisasta tai taktisesti järkevää pitää etsiä, niin ehkä se, että hallitusohjelman läpivieminen näyttäisi hienolta omassa CV:ssä, ja oppositiopuolueet eivät piikittelisi niin paljon vaalikeskusteluissa. Kun tuli laitettua hallitusohjelmaan, pitää kai viedä väkisin läpi, jos vain mahdollista.

Taustavaikuttajiakin varmasti on. Taustavaikuttajiin kuuluvat sotella bisnestä tekevien firmojen lisäksi myös ne keskuskaupungit, jotka aikovat sote-palvelunsa pitää, ja haalia muidenkin palvelut, tai ainakin johtoportaat ja johtovirat itselleen. Kyse on siis paljolti iänikuisesta vallan keskittämisestä niille, joilla sitä jo on. Soten keskittäminen tuo päätösvaltaa myös lähemmäs valtakunnanpoliitikkoja, ja tuo runsaasti uusia palkintovirkoja heidän saatavilleen (ja luottamustehtäviäkin maakunnissa).

Keskittämisen ihmeitä tekevä ja säästöjä aikaansaava vaikutus on mantra, jolle ei löydy juurikaan pohjaa. Ei tälalisella autavien käsien alalla byrokratian keskittäminen paljon auta. Muut asiat ratkaisevat. Suomessa THL on seurannut kulukehitystä. Sen mittauksissa pienet kunnat ovat olleet tarvevakioiduissa menoissa aivan yhtä hyviä kuin isotkin, monin paikoin selvästi parempiakin. Lapissa kulut ovat olleet hieman koholla, mutta muualla monet pienet kunnat ovat toteuttaneet palvelut tehokkaasti. Tehokkaimmat ovat olleet kai aina pieniä. Ja ainakin täällä päin ihmiset ovat olleet hyvinkin tyytyväisiä omien pikkukuntiensa järjestämiin palveluihin. Tulevaisuus sen sijaa pelottaa. Kun päätösvalta siirtyy keskuskaupunkeihin, palvelut saattavat hyvinkin kadota saman tien.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Keskittämisen ihmeitä tekevä ja säästöjä aikaansaava vaikutus on mantra, jolle ei löydy juurikaan pohjaa."

Maakuntien tarpeellisuuttahan perusteltiin jatkuvasti toistetulla mantralla:" Saadaan vastuuta vähän leveämmille hartioille". Tähän totesin aina, että halvemmaksi tulisi kuntosalikorttien jakaminen kuntien sote-vastaaville.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Leveämmistä hartioista silloinkin tohkattiin, kun kuntaliitoksia tehtiin. Silloin oltiin sentään sitä mieltä, että sote-palvelut kuuluvat kuntien vastuulle.

Tämän hallituksen maakuntauudistusta en todellakaan ymmärrä. Perusteet, miks ne pitää saada, ne ovat minun silmissäni pelkkää sanahelinää
https://alueuudistus.fi/mika-on-maakuntauudistus

Ei tästä soteuudistuksestakaan kovin paljon irtoa:
https://alueuudistus.fi/mika-on-sote-uudistus

Yksittäisen kansalaisen vaikutusmahdollisuuksiin en usko, enkä siihen, että valinnanvapaus olisi sitä jotain.

Teoriassa on hyvä luvata vaikka mitä, mutta onhan niihin jotkut saamisen kriteerit laadittava. Ja jos ne ovat tätä luokkaa kuin on esim. Salossa palvelusetelien osalta, niin huhhuh. Luetun ymmärtäminen on tosi koetuksella:
http://www.salo.fi/sosiaalijaterveyspalvelut/vanhu...

Kannattaa läpi kahlata esim. tämä:
http://www.salo.fi/attachements/2019-01-17T11-56-0...

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Maakuntauudistuksen väitetään turvaavan tärkeät palvelut ja sujuvoittavan asiointia. Ei voi sanoa muuta kuin katin kontit. Ainakin maaseudun näkökulmasta palvelut kaikkoavat, jolloin asiointi menee hyvin hankalaksi.

Sitten vielä kehdataan sanoa kansalaisten saavan lisää mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa. Minun mielestäni maakuntahallinto menisi selvästi kauemmas kansalaisesta kuin kunta.

Tämä on täysin sumeilematonta mainospuhetta kansalaisille mukamas modernista ja kustannustehokkaasta välihallinnosta.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti Vastaus kommenttiin #12

Mainospuheita kuntaliitoksiinkin liittyi.
Esim. Salon synnyttämiseksi hehkutettiin vaikka mitä.
Ei tämä ihan niin ole mennyt kuin luvattiin:
http://www.salo.fi/attachements/2018-11-12T10-18-4...

Plussapisteitä annan kaupungille siitä, että se pitää tuota selvitystä vielä sivuillaan esillä http://www.salo.fi/kaupunkijahallinto/

Hiljan oli esillä uusi yhteenveto ja selvitys kuntaliitoksista, mutta nyt en sitä löydä. Ei se paljon tästä poikennut:
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/art...

Jos maakuntauudistus tulee, niin samantapaista se on kuin kuntaliitoksissa. Palvelut karkaavat. Pienet jäävät isompien palveluntuottajien jalkoihin. Ja rahaa palaa. Sujuvampaa ja kustannustehokkaampaa olisi kohentaa ja yhdenmukaistaa nykyistä järjestelmää. Jos joku kunta ei sote -tehtävistään kunnolla suoriudu, niin työnnettäköön sinne mallia jostain hyvin toimivasta kunnasta. On meillä niitä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Leveämmät hartiat ovat tosiaan toinen mielikuvamantra vailla perusteita.

Kuntosaleista tulee mieleen yksi selitys sille, miksi Karvia oli joskus niin tehokas sotessa. Kunta patisti aktiivisesti vanhuksia kuntosalille. Tämä saattoi olla yksi vanhusten vaivoja, ja sitä kautta kunnan kuluja vähentävä tekijä. Uusi sote-ehdotus toimii tietenkin niin, että sote viedään, ja kuntoilupalvelut jäävät kunnille. Ja tästä seuraa, että kunnilla ei ole enää mitään (taloudellista) intressiä pitää vanhuksiaan terveinä kuntoilun avulla. Näin sote-uudistuksen väitetty palvelujen integroiminen yhden hallinnon alle tosiasiassa toisaalla eriyttäisikin palveluita järjettömästi kahden eri hallinnon alle, rikkoen tuon mainitun mahdollisuuden huolehtia vanhustenn kunnosta kokonaisvaltaisesti.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Jos sote tulee ja liikunta jätetään kunnille, niin ei siitä muulla tavoin selvitä kuin hintojen korottamisella. Jos silläkään. Salossa edetään tällä hetkellä näin:
http://www.salo.fi/vapaaaikajamatkailu/liikunta/li...

Kyllä Sipilän hallitusohjelmasta tämmöstä löytyy:

"Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Edistetään kansanterveyttä, kansalaisten liikkumista, terveellisiä elämäntapoja ja ravintotottumuksia sekä
vastuunottoa omasta elämästä.
– Toimeenpannaan terveyttä ja hyvinvointia edistävät hyvät käytänteet ja toimintamallit yhteistyössä järjestöjen kanssa.
– Käynnistetään kansallinen mielenterveyttä edistävä ja yksinäisyyden ehkäisyyn tähtäävä ohjelma.
– Toimeenpannaan kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus.
– Tehdään selvitys yksinelävien asemasta yhteiskunnassa.
– Tehostetaan päihdekuntoutuksen vaikuttavuutta."

mutta ihmisten terveyttä ja hyvinvointia edistävät, esim. liikunta on joko tarkoituksella tai muuten vaan haluttu jättää kuntiin. Kunnat tuon homman osaavat, mutta niin osaavat omien asukkaidensa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisenkin.

Hyvin ja kustannustehokkaasti palvelunsa järjestäneiden kuntien toimintamallit on työnnettävissä niille, joilla palvelut takkuilee. Ei tässä mitään maakunta -karusellia tarvita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset