Vaalihuumaa tai sitten ei

Vähentynyt muovin käyttö

Äsken pisti silmiin nettiuutinen: Muoviteollisuus huolissaan vähentyneestä muovin käytöstä ja Yle tietää kertoa, että ihmisiä on jo ihan irtisanottu kysynnän vähentymisen myötä.

Suomalaiset ovat siis oppineet, että ei joka kerta kauppareissulla tartte muovikassia ostaa, vaan sitä voi käyttää omaa kassia, pussukkaa, mitä nyt kenelläkin kaupassa käyntiin varattuna on.

Se, että suomalaiset ovat muovien kulutusta tarkentaneet on hyvä juttu ja EU, joka muovipussien käytön vähentämiseen on jonkin aikaa patistanut, on varmaan sekin tyytyväinen. Mutta! Väkisinkin tässä nyt nousee mieleen vanha sanonta: Kun yhteen suuntaan kumartaa, niin toiseen suuntaan pyllistää. 

Ei ole EU tainnut miettiä sitä, että muovipusseista luopuminen kadottaa, se voi viedä joltain ihmisjoukolta työn!

Mitä tilalle? Uutta ohjettako?

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja on jo ohjeistusta tarkentanut: "Muovien vastuullinen käyttäminen ei tarkoita muoveista luopumista. Luonnonvarojen kokonaiskulutuksen näkökulmasta ei ole mitenkään perusteltua lopettaa muovien käyttöä."

Moni varmaan ajattelee, että huhhuh, mitä siksakkia. Just kun on tavoille oppinut, niin nyt sitä pitäisikin ruveta perumaan. Nooh, minä kyllä pidän jo päättämästäni tavasta kiinni. Auton takapäässä on aina valmiina vaikka minkämoista koria, kassia ja pussukkaa. Ja roskat olen opetellut tuuppaamaan sellaiseen helposti hajoavaan jätekassiin. Muoviseen. Eli jotain jää ainakin minun osaltani muoviteollisuudenkin tehtäväksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Tammikuussa minä näistä muoveista mussutin Vapaavuoron puolella:

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.vapaavu...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eipä sille nyt mitään voi että toimialoja kuihtuu ja jopa kuolee pois. Ei muovi ole mihinkään häviämässä vaikka muovikassien käyttö vähenee. Kenties keksitään jotain aivan uutta.

Esimerkiksi paperin kysyntä vähenee 3-4% maailmalla joka vuosi digitalisaation myötä. Toisaalta sitten kartonkia menee ennenäkemättömiä määriä, kun sitä tarvitaan verkkokauppojen paketeissa. Maailma muuttuu.

Ei voida ajatella joka työpaikkaa tällaisissa asioissa. Tuo on vain luonnollista kehitystä ja joku uusi korvaa lopulta vanhaa. Kova paikka tehtaille, mutta pakottaa samalla uudistumaan ja miettimään, mitä tilanteessa tehdään. Jos näin ei tapahtuisi, olisi meillä edelleen tuettuna härkävankkurien tuotantoa jossain päin Suomea.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä muovi on helposti hajoavaa?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ainakin ns. biomuovit ovat ilmeisesti pelkkä vitsi. Biohajoava muovi on mainettaan pahempi – asiantuntijat kieltäisivät sen kuluttajakäytön. Biomuovista muodostuu mikromuoveja, kuten tavallisesta muovista. Lisäksi biomuovin hiilijalanjälki on raskas. >>> https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%...

Toivonpilkahduksia. Tutkijat kasvattivat vahingossa muovia syövän entsyymin ruokahalua – nyt se avaa oven jäteongelman ratkaisemiselle >>> https://yle.fi/uutiset/3-10163072

Käyttäkäämme, pahvia, kartonkia yms.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Tämä Margaretalle: En osaa sanoa, mutta tällaisen linkin löysin:
http://www.pakkaus.com/biopohjainen-ja-biohajoava-...

Ja tällainenkin linkki löytyy:
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/481914-u...

Kun tuon jälkimmäisen luin, niin tuli vähän pöllämystynyt olo. Että onko minulla oikeita vai vääriä roskispusseja. Hentoja ja heikkoja ne ainakin ovat. Just ja just pysyvät jätelastinsa kanssa ehjänä, kun niitä roskien keräyssäiliöön kiikutan! Hajoavat siis usein jostain kulmasta jo ennen ennenkuin ovat edes kaatopaikalle päässeet.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Irtomyynti taas käyttöön. Kysyin Punnitse ja säästä myymälästä mikä tassä on säästöä kun hinnat ovat paljon korkeammat kuin vastaavat pakatut tuotteet. Myyjä vastasiettä säästetään pakkauksista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Yhdysvalloissa ihmiset kantavat ruokaostoksensa sylissään, kookkaissa paperipusseissa, jotka näyttävät hyvin epäkäytännöllisiltä, mutta lienevätkin ilmeisen ekologisia.

Ranskassa, patongit kulkevat kainalossa. Kaupoissa elintarvikkeet pakataan ohuisiin pusseihin, joita kertyy useampia kannettavaksi. En tiedä, mitä materiaalia ovat, mutta ainakaan ei tietääkseni muovia.

'Muovihulluus' on ollut useamman ikäpolven helmasynti, mukavuutensa takia. Harvapa on ajattellut, muovin korvatessa lasin, millainen ympäristökatastrofi siitä aiheutuu.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Amerikkalaisten tapaa kantaa ruokaostoksia paperipusseissa pidin aikoinaan elokuvissa-kaikki-mahdollista -tyyliksi, mutta eihän se sitä ollut. 80 -luvulla törmäsin ensimmäisen kerran live -tilanteeseen. Paperipussiin ne ostokset kerättiin ja pussi sylissä autoon kiikutettiin. Isohko ruskea pussi ilman sankoja. Eikä ollut tyyli kovin paljon muuttunut, kun Jenkeissä viimeks kävin (2010). Hentoisia muovikasseja oli joissain ruokakaupoissa. Niin hentoja olivat, että jos siihen esim. viinipullon asetti, niin sehän repes alta aikayksikön.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitenhän kauan New Yorkin jätekuormat lastattiin hinajille ja kaadettiin mereen?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ongelma on toisaalla, joten emme sitä ratkaise Suomessa, teemmepä täällä mitä tahansa. Muovinvastainen vouhotus pohjaa lähinnä siihen, että pyrimme osoittamaan olevamme roskaavia barbaareja parempia, vaikka olemme sitä ihan ilman mitään muovirajoituksiakin. Barbaari heittää muokassin aavikolle eikä näe siinä mitään erityistä ongelmaa. Suomalainen pakkaa lopulta jätteensä muovikassiinsa ja se menee poltettavaksi tai muuten hallitusti jätteeksi.

Paperikassia tulisi käyttää kymmeniä kertoja, että se olisi yhtä ympäristöystävällinen kuin kertakäytetty muovikassi suomalaisessa järjestelmässä. Barbaareille niitä paperikasseja voisi toki suositella.

Tietämättömien vouhotuksen tulos: muutama työpaikka vähemmän Suomessa, ehkä hieman suurempi ympäristörasitus täällä ja sama roskaaminen kuin ennenkin jatkuu vähintäänkin puolessa maapalloa.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Tietämättömien vouhotuksen tulos: muutama työpaikka vähemmän Suomessa, ehkä hieman suurempi ympäristörasitus täällä ja sama roskaaminen kuin ennenkin jatkuu vähintäänkin puolessa maapalloa."

Minulle tuosta suomalaisten muovikassivastaisuudesta, ja sillä maailman pelastamisesta tuli mieleeni heti tuulivoimalla tuotettu sähkö. Eikö niiden tuulimyllyjenkin pitänyt pelastaa maailma, tai ainakin vähintään puolet siitä.

Ja kuinka moni muistaa sellaisen pienehkön plätäkön, kuin Aral järven, oli silloin kuin itse kävin kansakoulua vielä maailman suurimpia järviä, ja nyt se on häviämässä kokonaan. Ja mitenkäkö tämä muka liittyy muovikasseihin, no Aral järveen laskevan joen suuntaa muutettiin jotta saataisiin puuvillapelloille kasteluvettä.
http://natgeo.fi/luonto/luonnonkatastrofit/araljar...
Niin ja puuvillakassihan se maailman pelastaa...

Samantapainen viisaus tuli erään entisen NL:n eteläisen naapurin kansanjohtajan mieleen, hän se päätti tuhota varpuset, ja seuraus oli tässä valtiossa mittava nälänhätä, varpuset näetsen olivat erittäin tehokkaita tuholaisten torjujia. Tämä taas ei liity muovikasseihin pätkän vertaa, mutta tietämättömyyteen kylläkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Koska muuallakin on ongelmia emme ole mistään vastuussa omalta osaltamme?!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Meidän olemattomien ongelmien "korjaaminen" ei korjaa isoa ongelmaa barbaarimaissa, koska ne eivät ota nytkään meistä esimerkkiä, esimerkiksi järjestämällä pullonpalautusmaksuja yms.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Barbaarista on, että olemme jo kuluttanut tämän vuoden osuutemme maapallon uusiutuvista varannoista. Lisäksi käytämme halpatuotantomaiden orjatyötä.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Mutta nythän on jo olemassa japanilaisten bakteeri ja englantilaisten entsyymi jolla voidaan hajottaa muovi ja sitten se voidaan tehä uudestaan ilman öljyä eli muovia voidaan tehä ilman öljyäkin ja se voidaan hajottaa eli siis mitään ongelmaa ei olekaan

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Käytetäänkö noita muovin tappajia jossain?
Missä muovia tehdään ilman öljyä?
Minä en ole mikään muovien asiantuntija. Enkä edes opettele. En enää. Tässä iässä saa olla jo vähän päkkipäinenkin.
Voisin nuo kysymykset googlettaakin, mutta kerro Sinä!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sitä ei tiedä mitä uusia ongelmia niissä prosesseisa syntyy.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

asia löytyy jos etsii ja googlaa netissä, entsyymi hajottaa muovin jne

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Esim lehti the Guardian: Scientists accidentally create mutant enzyme that eats plastic bottles---Tämähän voi lukea niin tietää sitten jotain

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Siin kun väestö lisääntyy, silloin aina informaatio lisääntyy ja ihmiset keksii uusia asioita- Kirja Pekka Kuusi Tämä Ihmisen Maailma

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Totta kai ihminen keksii koko ajan uusia asioita. Mutta hävitettyä luontoa ei saa takaisin.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti
Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no nyt on sillai että on jo olemassa bakteeri ja entsyymi jolla voidaan hajottaa muovi ja tehä se uudestaan ilman öljyä, kaikkihan lähtee alusta ja sen sitten näkee miten nyt sitten nämä entsyymijutut sitten alkavat kehittymään, joten sen tietää japanilaiset ja englantilaiset, jotka näitä entsyymijuttuja tuntevat jne.

Toimituksen poiminnat