Vaalihuumaa tai sitten ei

Sailaksen sanoin: sekasortoinen uudistus

Sota vai sote? Tänään nuo "isoset" sitten taas yrittävät. Tuleeko valinnanvapaudesta jotain vai eikö tule? 

"Isoset" myös kiistelevät. Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori antaa ymmärtää, että kaikki vielä kaatuu, ei tule sote- eikä maakuntauudistusta. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on toista mieltä. Ei kaadu mikään, sillä hallituksella on vastuu koko Suomesta, kyllä ajatellut uudistukset toteutuvat ja ne toteutetaan.

Voi kunpa "isoset" kuuntelisivat joskus heitäkin isosempia. Viimeisimmässä Kuntalehdessä eläkkeellä oleva valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas ihmettelee "miksi sote -uudistuksessa ei tälläkään kertaa tartuttu isoon ongelmaan?" Hän toteaa myös, että "- En tiedä yhtään arvostettua asiantuntijaa, joka pitäisi uudistusta hyvänä."

Sailaksen mielestä ongelma  on, että työelämän ulkopuolella olevat saavat peruspalveluja huonommin  kuin ne, jotka ovat työterveyshuollon piirissä. Uudistuksen tarkoitus oli korjata pois nuo epäkohdat, mutta nyt työterveyshuollosta ei puhutakaan mitään, ei edes uskalleta, koska se on ay:n, myös työnantajärjestöjen juttu. Lempilapseksi Sailas tuon nimittää.

Kustannuksiinkaan Sailas ei tunnu uskovan. Että ne muka vähenisivät. Esim. palkkojen yhtenäistämisestä tulee kustannuksia. Salon kaupunki pääsee yhdeksi malliesimerkiksi.  Ja tottahan tuo on. Saloon liittyneissä  (1.1.2009-) pikkukunnissa henkilöstön palkat olivat pienempiä kuin vanhassa Salossa, joten ne nostettiin suurimman tasoon. Minä en lukua enää muista (vaikka kaupungin luottamushenkilönä pitäisi muistaa), mutta Sailaksen tieto on, että lisälasku oli peräti 12 miljoonaa.

Myös tietojärjestelmien (tuo ikuisuusvauva tai onko jo peräti ikuisuusvanhus) uusimisen  Sailas nostaa esille. 

Tasan vuosi sitten olen tänne puheenvuoroon nostanut esille juttuni "Juosten kustu".  Jankuttamista tai sitten ei, mutta samat sanat tänään naistenpäivänä 2018:  

http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232945-juosten-kustu

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Jan Vapaavuori, Elina Lepomäki ja Hjallis Harkimo!
Minun mielestäni on ihan hyvä, että pitävät sote -uudistuksesta meteliä.

Uudistus on sekasortoinen. Tuon toteaa Raimo Sailaskin ja toteaa myös sen, että ovat tässä menneinä vuosina olleet mukana jo jokseenkin kaikki puolueet. Ei häneltä pisteitä tipu edes demareille, sillä eivät hekään uudistusta aikaan saaneet.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/243533-hallitukse...

"Tämä tarkoittaa noin 5,3 miljardia euroa julkisten sote-palveluiden koko 18,6 miljardin euron rahoituksesta vuoden 2016 tasossa. Aiempi arvio valinnanvapausmarkkinan koosta oli 5,8 miljardia euroa, mutta nyt asiakassetelin käyttöä on rajattu aiempaan malliin nähden."

Käyttöä rajattu. No voivoi. Rajattu vai karsittu?

"Asiakasseteliä pitäisi tarjota esimerkiksi kotihoidossa, asumispalveluissa ja lääkinnällisessä kuntoutuksessa. Lisäksi asiakasseteli olisi myönnettävä, jos hoitotakuun aikarajat ylittyvät. Maakunta voisi käyttää halutessaan asiakasseteliä laajemminkin, kunhan se ei haittaisi palvelujen toimivuutta, tiedotteessa kerrotaan."

Kunhan ei haittaisi palvelujen toimivuutta! Toinen voivoi! Varmaan olen känkkäränkkätuulella, mutta tuohon en usko. Että maakunta jotain laajentaisi. Halutessaan? On pelkkää sanoilla kikkailua!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itsekin ihmettelin tämän soteasian tiimoilta, miten työterveyshuolto on eri juttu.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

No en olisi uskonut, että tämmöstäkin lukea saa:

"–Terveyskeskukseen ei pääse. Se oli se perimmäinen syy, miksi tähän uudistamiseen on lähdetty. Valinnanvapaus tulee tarjoamaan välineen sille, että lääkäriin pääsee."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/243561-hallitus-p...

Minä en nimittäin tuohon usko. Kyllä täällä lääkäriin pääsee!! Siis terveyskeskukseen. Ellei pääse, niin sit vaan kantelua päälle! Vai onko tämä paikka jo kokonaan hyljätty:

https://www.avi.fi/web/avi/potilaan-asema-ja-oikeu...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Että joskus yhdelle ihmiselle on voinut noin käydä, mutta kun ministeri lausuu tuollaisen, niin sehän tarkoittaa yleistystä. Tässä tapauksessa mitä ilmeisemmin vielä perätöntä yleistystä tai sitten sitä, että se auki oleva terkkari on naapuripitäjässä. Eikä tilanne tästä välttämättä muuttuisi valinnanvapaudellakaan, koska kukapa sitä pitää palvelua auki, jos se ei ole kannattavaa?
Niin nyt sitten ajatukseni ohjautuvat siihen, mitä Orpo ajaa takaa? Valinnanvapaudeksi sanottua asiaa, mutta mitä siihen sitten sisältyy?

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Mitä enemmän tämän päivän uutisia googlettaa, niin sitä hullummalta alkaa näyttää.

Tämäkään ei hyvää lupaa:

"On totta, että raha tulee maakunnille pääosin valtiolta. Jos maakunta joutuu pysyvästi vaikeuksiin, niin on arviointimenettely, joka on maakunnille tiukempi kuin kunnille, mikä voi johtaa maakuntien yhdistämiseen, Vehviläinen vahvisti."

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803082200797...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hyvä kirjoitus, iskit asian ytimeen, Marjatta!

Kysyn, mitä mieltä, Marjatta, olisit tästä ehdotuksesta Suomen hyvinvointivaltion pelastamiseksi ikääntyvässä Suomessa?

Tehdään aluksi, perustulon tapaan, kokeilu muutamalla tuhannella pitkäaikaistyöttömällä "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloitteen mukaisen mallin vaikutuksista työttömien aktiivisuuteen. Linkki alla aloitteeseen:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

"Aidosti palkitsevalla aktiivimallilla" saadaan konkretiaa ja jatkoa tänään eduskuntaan luovutettavalle yli 140 000 allekirjoitusta keränneelle aloitteelle, joka pyrki vain aktiivimallin kumoamiseen.

Pistetäänkö yhdessä uusi nimienkeräyskampanja käyntiin? Allekirjoita aloite ja pyydä kaveriasi tekemään samoin. Nyt allekirjoituksia on kasassa jo lähes 3100. Lämmin kiitos kaikille allekirjoittajille! :)

Toimituksen poiminnat