Vaalihuumaa tai sitten ei

Etu- vai takakontti?

Salon Seudun Sanomat nosti 9.11.2017 pääkirjoituksessaan esille tämän vuoden alussa Kelan hoidettavaksi siirtyneen toimeentulotuen myöntämisen ja maksamisen. Että miten on mennyt?

Selvityksiä on tehty. Kahdet. Keväällä tehtiin sisäinen selvitys ja nyt syksyllä on julkistettu ulkoinen. 

Ulkoinen selvitys ei hurraata huutele. Todetaan, että Kelassa ei ollut valmiuksia perustoimeentulohakemusten käsittelemiseen. Syiksi on kirjattu mm., että resurssit olivat niukat, että tietojärjestelmillä oli puutteellinen valmius ja että aikataulukin oli liian piukka.

Kun joku tehtävä, asia takkuilee, niin onhan se paikallaan, että selvitetään syyt ja ne sitten rehellisesti kerrotaan, julkistetaan. Muttamutta: samaan hengenvetoon voi kysyä ja ihmetellä, jotta otetaanko näistä jotain opiksikin vai painetaanko selvityksille saman tien deleteä, vaikka enterillä pitäisi edetä.  

Työn alla on sote -uudistus. On ollut jo pitkään. Enää tuntuu takkuilevan vain valinnanvapaus, siis tämä, josta meille kansalaisille luvataan vaikka mitä hyvää. Hunajapurkkiakin.

Varoittavia sanoja toteuttamisen suhteen kyllä esitetään, mutta eihän hallitus niitä ole pahemmin kuunnellut. Kuullut kyllä. Ihan varmasti.  Näkemättä tuskin jää tämäkään, Kelan selvityksen yhteydessä esitetty toteamus: Sote-valmistelijoiden on syytä lukea tarkkaan myös Kelan vaikeuksista tehdyt selvitykset.

Eläkkeellä oleva entinen maaherra Rauno Saari kritisoi hänkin sote -uudistusta. Hän toteaa, että alan asiantuntijat eivät tunnu ymmärtävän missä mennään ja ihmettelee, jotta miten sitten palveluiden käyttäjät. Saari nostaa esille myös tulevan laillisuusvalvonnan ja oikeuskansleriksi siirtyvän Tuomas Pöystin aseman. Saari epäilee Pöystin uskottavuutta. 

Samaa mieltä on varmaan moni muu. Pöysti on ollut varmasti mies paikallaan soten valmistelussa, mutta sitä en ymmärrä, miten hän seuraavaksi olisi noin vaan ok henkilö oikeuskanslerin tehtävään.

 

..

 

Takakontti tai etu -sellainen eivät liity millään lailla tähän puheenvuorooni. Nostin sen nyt muuten vaan  otsakkeeksi.

Lööpithän pitää olla komiat tänä päivänä. 

Jos et muuta jutustani lue, niin lue Rauno Saaren kolumnin viimeisesti lauseet. Rohkeasti lohkaistu, mutta onhan meillä eläkeläisillä kanttia. Niin Raunolla kuin minulla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En ole perehtynyt juurikaan tuohon oikeuskanslerin nimitysasiaan. Siinä ei kuitenkaan liene kyse siitä, että edeltäjä olisi pantu tiilenpäitä lukemaan? Sehän olikin yleinen päällekävijä, jolla tämä vaara on.

Niin siltäkin arvelen, että jos sama mies on ollut sotea rakentamassa ja sitten oikeuskanslerina, niin siinä on kyse soten sujuvoittamisesta. Ei niinkään helposti tule oikeudellisia ongelmia soten etenemiselle, jos joku valittaa oikeuskanslerille.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

No se tässä varmaan taka-ajatuksena onkin. Pöysti tietäisi enemmän kuin hyvin soten kuviot, jos ja kun mahdollisia laillisuuksia/laittomuuksia lähdettäisiin selvittämään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Minua kiinnostaisi tietää tekikö Soini jo hallitusneuvotteluissa harakirin eli sopi ettei tule ajamaan oman puolueensa tavoitteita hallituksessa ja hyväksyy kaikki hallituskumppanien päätökset kunhan saa pysyä ministerinä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kiinnostaisi varmaan montaa muutakin ihmistä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Tämän miehen kirjoituksia hallituksen sakki saisi kans pikkusen seurata:
http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2459...

Toimituksen poiminnat