Vaalihuumaa tai sitten ei

Varhaiskasvatuksesta vanhainkotiin

 

On ihmisiä, jotka tykkäisivät, että varhaiskasvatus olisi maksutonta.

Jos, siis jos sellainen toteutettaisiin, niin ovatko asiaa ajavat ajatelleet, mitä sitten tapahtuu, kun nuo maksutonta palvelua saaneet ovat vanhuksia.

Jos on, jos olisi pikkuisena poikana/tyttönä saanut maksutta käydä ja olla päiväkodissa tai  perhepäivähoidossa, niin eikös silloin, kun heistä vanhoja pappoja ja mammoja tulee, heidän pitäisi saada ja vaatia sitä samaa. Siis maksutonta vanhustenhoitoa. 

Näitä ei ole kiva lukea: Vanhusten asiakasmaksuissa onSuomessa isoja eroja riippuen asuinkunnasta, eikä muutoinkaan uutisia, mitä tämän päivän vanhustenhoidosta, sen  live -toteutuksesta viestitään. 

On hyvä, että lapset saavat hoitopaikan, kun vanhemmat ovat työssä, mutta: kyllä vanhustenkin kuuluisi saada hoitotarvettaan vastaava paikka.

Saavatko?

Tätä voisivat valtakunnan tason päättäjät hetken aikaa miettiä. Vai meneekö aika siihen, kun tohkataan, montako prosenttia saa alkoholijuomissa olla ja mistä niitä juomia saa ostaa?

 

..

 

jk. Vanhainkodit takaisin kiitos! Maksu hoidosta maksukyvyn mukaan olisi varmaan ihan ok.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TerttuRyypp kuva
Terttu Ryyppö

Niinpä niin Marjatta. Voin yhtyä kirjoitukseesi. Meille, jotka aikoinaan olemme itse maksaneet lastemme hoidon, koulunkäynnit lukukausimaksuineen, matkoineen, kirjoineen, kaikkineen ammattiin asti, olisi oikeus ja kohtuus, että julkiset vanhainkodit palautettaisiin takaisin ja maksu olisi tulojen mukainen. Silloin näihin olisi jokaisella vanhuksella mahdollisuus päästä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Silja Paavola, Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtaja on 4.9.2017 kirjoittanut hyvän mielipiteen vanhustenhoidosta.
https://www.superliitto.fi/viestinta/ajankohtaista...

Kopioin koko jutun tähän ihan erikseen, jotta edes joku sen läpi lukisi. Niin moni jättää annetut linkit avaamatta, mutta nyt ei niin kannattais tehdä!

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Muuten: huomaa hyvin, että kun jotain vanhustenhoidosta kirjoittaa, niin eipä juur kukaan kommenttia tiputtele. Viestejä kyllä saan. Että juttujani luetaan, mutta: jos esim. jollakin oma tilanne oman vanhuksensa kanssa on just parhaillaan kiikun kaakun = hoito tai hoitopaikka pitäisi omassa kunnassa/kaupungissa saada, niin on kuulemma parempi kun pitää suunsa supussa. Näin tapauksissa, joissa palvelun saamiseen ei kehumista löydy.

Aivan liian huonokuntoisia ihmisiä pidetään nk. kotihoidossa, hoidossa, josta ei hoito -nimeä saisi käyttää! Ei palvelunkaan nimeä! Hinnoittelu kyllä löytyy:

http://stm.fi/maksut-kotipalvelu-kotisairaanhoito

Salolaista kotipalvelua:
http://salo.tjhosting.com/kokous/20173738-3-2.PDF
s. 10

Kuvio 4. Säännöllisen kotihoidon käyntimäärät keskimäärin /kk vuosina 2009–2016.
Kuviossa 5 on kuvattuna säännöllisen kotihoidon käynteihin käytetty aika keskimäärin kuukaudessa vuosina 2009–2016. Käyntiin käytetyllä ajalla tarkoitetaan asiakkaan luona tapahtuvaan välittömään hoitotyöhön käytettyä aikaa. Keskimäärin asiakkaan luokse tehdyn käynnin pituus oli noin 19 minuuttia vuonna 2016. Keskimääräisen käynnin pituus on pysynyt vuosia lähes samana.

Salo tuskin on poikkeus kotipalveluajan suhteen.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Tämä on siis Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtajan näkemys tämänhetkisestä tilanteesta maamme vanhustenhoidossa!

4.9.2017
Mielipidekirjoitus

SuPer haluaa vanhainkodit takaisin

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko nosti kesällä esiin vanhainkotien merkityksen. Hänen mielestään ”tehostettu palveluasuminen” ei nimenä anna kovin hyvää kuvaa vanhustenhoidosta. ”Olemme antaneet kieleemme pesiytyä arkiseksi tavaksi puhua vanhusten sijoituspaikoista ”tehostetun palveluasumisen yksikköinä”. Vihaan sitä termiä. Ymmärrän kyllä maksukäytänteisiinkin perustuvan terminologian, mutta mitä vikaa ihan oikeasti oli vanhainkodeista puhumisessa?” Saarikko kirjoittaa blogissaan.

Kysymys ei ole vain uudesta termistä, vaan nykyaika on tuonut vanhustenhoitoon tehokkuuden, yksilöllisyyden, jopa yksinäisyyden. Vanhainkodeissa eläminen oli yhteisöllisempää, kodinomaisempaa ja palvelu perustui moniammatilliseen yhteistyöhön. Tehokkuus on ajanut inhimillisyyden yli. Hoitotyö on pilkkoutunut irrallisiksi suoritteiksi, jotka asiakkaalle tulee tehdä. Ylipalvella ei saa. Paperilla korostetaan yksilöllisyyttä, mutta käytännössä siihen ei ole aikaa.

SuPerin tekemien selvitysten mukaan hoitajat haluavat hoitaa hyvin. SuPerin uusimman selvityksen mukaan 80 prosenttia lähihoitajista on kutsumustyössä. Lähihoitaja 100-vuotiaassa Suomessa -kyselyyn vastanneista yli kolmannes kokee, että ammattietiikka ei toteudu, koska ei voi tehdä työtään niin hyvin kuin osaisi. Kolmasosa on sitä mieltä, että eettisten periaatteiden noudattaminen on nykyisellä työntekijämäärällä mahdotonta. Osa hoitajista vaihtaa alaa sen vuoksi, että ei ehdi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisi. Tämä kertoo alan arvostuksen puutteesta ja johtamisongelmasta, sillä johdon tehtävä on huolehtia siitä, että henkilökuntaa on riittävästi turvaamaan hyvä hoito. Hoitotyöhön on kohdistettava nimenomaan koulutettua hoitohenkilökuntaa, joka toimii ammattihenkilöitä velvoittavien säädösten pohjalta. Koulutettujen ammattihenkilöiden tulee sitoutua alan etiikkaan.

Laitospaikkojen vähentäminen ja alasajo ovat tuoneet suuria ongelmia vanhustenhoitoon. Laitoshoidosta on tullut lähes kirosana, jota vältetään viimeiseen saakka. Osa vanhuksista tarvitsee ehdottomasti terveydellisistä syistä ympärivuorokautista laitoshoitoa. Myös tämän elämänvaiheen on oltava arvokasta, laadukasta ja turvallista. Kotona asuminen voi olla erittäin suuri turvallisuusriski ja tuoda jatkuvaa kärsimystä vanhukselle.

Ihmisen elämä on arvokas lapsuudesta vanhuuteen kaikkine sairauksineen ja heikkouksineen. Myös yhteiskunnan on osoitettava tämä arvostus. Hoitajat tekevät kiireestä huolimatta kaikkensa, mutta jaksamisellakin on rajansa. Suomella ei ole vara menettää osaavia, ihmisten auttamiselle omistautuneita hoitajia, jotka rakastavat työtään.

Silja Paavola
puheenjohtaja
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Anne Löytönen

Kiitos Susanna! Toivon, että kiireellisesti kasaat kokoon vastaavan ilmoituksen niistä papeista, jotka eivät vihi homo- ja lesbopareja kirkoissaan. Luterilaisen kirkon jäsenenä on oikeus tietäää, mistä me maksamme veroja. En halua maksaa palkkaa veroistani ko. papeille! Voitko tehdä sen! Sinulla on asiassa monen vahva tuki. Kehäkolmosen tällä puolen on myös kirkkoja, joissa käydään muulloinkin kuin vihkimisen vuoksi. Luterilainen kirkko on nyt vaarassa! Kirkko on pyhä paikka yhä meille! Se ei sirkusta, eikä julkkisten temmellyskenttä!

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

No hupsista! Mihinkähän tuo kommentti on tarkoitettu?

Toimituksen poiminnat