Vaalihuumaa tai sitten ei

ikuisuushanke nimeltä potilastietojärjestelmät


Helsingin seutu yrittää. Se yrittää saada potilastietojärjestelmät yhteiseen tietojärjestelmään.


Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Keravan kaupungit, Kirkkonummen kunta sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) valmistautuvat yhteisen tietojärjestelmän hankintaan.
http://www.verkkouutiset.fi/index.php/kotimaa/29-kotimaa-stt/108431-suom...


Voivoi. Taitaa olla omanlaisensa ikuisuushanke.

Kyllä se totinen tosi on, että takkuavat tietojärjestelmät, jotka eivät edes kommunikoi keskenään, ovat suomalaisten sairaaloiden ja terveyskeskusten jokapäiväistä murhetta, mutta kyllä pikkusen ihmettelen, mitä tällä nyt esitettävällä Helsingin seudun hankkeella saavutetaan.

Koko valtakuntaan yhteinen järjestelmä saada tarttis! Eiköhän siitä tykkäisi sekä lääkärit että potilastietoja käsittelevä henkilöstö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Jos asiasta olisi "EeUupäätöspatistus", niin jo alkaisi jotain tapahtuakin ja koko valtakunnassa.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Se ei ole pelkästään käyttäjän etu vaan myös potilaan etu.
Näistä asioista puhutaan myös kuntamarkkinoilla 12 – 13.9.2012.
Kannattaisi ehkä käydä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kyllä kyllä, mutta koko valtakuntaan kiitos.
Olen menossa kuntamarkkinoille.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Kyllä jokaisessa kunnassa ja sairaanhoitopiireissä täytyy olla samanlaiset potilastietojärjestelmät, silloinhan se olisi koko valtakunnassa. Jostakin on vain aloitettava.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Jostakin on aloitettava. Se on tosi, mutta kyllä noita "aloituksia" tässä valtakunnassa jo ihan tarpeeks ollut on.

Mistä se takkuaa, ettei koko maata saada samaan muottiin?

Olishan henkilöstönkin( mm. lääkärit) helpompi kotoutua, jos esim. työpaikkaa vaihtavat "potilasjärjestelmästä" toiseen.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

No onhan se askel oikeaan suuntaan, eikö.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Suunta on oikea.

Ei minun kuuluis kitistä pääkaupunkiseudun touhuista yhtään mitään, omassa kaupungissa on murheita ihan riittävästi, mutta pistipä vaan silmiin tuo hanke ja pääkoppaan iski ihmetys, että miksei semmosta nyt saatais koko valtakuntaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tuollainen muutaman kunnan yhteinen hankinta saattaa helposti olla vain yksi uusi kierros tässä rahaa ja aikaa syövässä ikuisuushankkeessa. Perusongelma tällaisissa high tech -hankkeissa on se, että tilaajilla on vain hyvin rajallinen käsitys siitä, mitä he ovat tilaamassa (tai siitä millainen ratkaisu toimisi myös pitkällä tähtäimellä ja osana koko Suomen kattavaa verkostoa). Nämä asiat kannattaisi hoitaa valtakunnan tasolla - paitsi että tietenkään sielläkään hallintokoneistolla ole tuota vaadittavaa näkmystä siitä, millainen järjestelmä oikeasti kannattaisi tehdä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Rahaa tässä ainakin palaa ja paljon.
Ja yks joukko joka joutuu tosi lujille on henkilöstö.
Oman työn ohella pitää opetella mieletön määrä uutta.
Jos nyt kuntauudistuksesta toohotetaan niin miksei myös potilastietojärjestelmästä.
Siinä se menis kylkiäisenä, kun SelvitysMiehet ja -Naiset kohtpuoleen kuntiimme rynnistävät.
Taito ei välttämättä riittäisi tietojärjestelmien selvittämiseen ( hyvä kun kuntauudistuksen), mutta voisivat nuo ruksauttaa selvityspapereitten johonkin kulmaan kunnalta vastauksen kysymykseen "oletko valmis potilastietojärjestelmien yhtenäistämiseen?"
Juu tai ei.
En usko, että kunnat tässä kohtaa pahemmin hanttiin löisivät.
Kuntaliitostamiseen sensijaan voi tulla enemmän eitä kun juuta!

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Oudolta, näin hallinnon rakenteita tuntemattomana ja ulkopuolisena, tuntuu tämä potilastietojärjestelmien vaikeus.

Meillä on toimiva pankkien sähköinen tietojärjestelmä, joka toimii reaaliajassa tai muutaman päivän viiveellä pankkien välillä, ulkomaanmaksut ja tilisiirrot toimivat parin tunnin viiveellä pankista ja toimenpiteestä riippuen.

Veroilmoituksen voi tehdä sähköisenä ja verokortin tilata internetin kautta. Samoin henkilökohtaiset eläketiedot voi tarkistaa tietokannasta muutamalla näppäilyllä.

Voisi kuvitella, että valtakunnallinen potilastietokanta voidaan luoda aivan samoilla periaatteilla ja sen käyttäjäystävällisyys sekä tietoturvallisuus voisi olla samaa luokkaa kuin edellä mainituissa järjestelmissä.

Mutta tämä ihmettely tosiaan näin hallinnon rakenteita tuntemattomana ja ulkopuolisen silmin katsottuna.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kiitos.
Samalla tavalla ajattelevia löytyy.

Oisko tässä nyt vaan niiiiin isot rahat kysymyksessä, etteivät mokomat tiedä mistä päästä aloittaisivat tai ne, joitten tarttis tietää, eivät uskalla selvittää kenen/mikä järjestelmä toimii ja jos niin kuinka hyvin?

Kenen systeemi kelpaa koko valtakuntaan?
Vai mikä tämän takkusuuden selittää?

Minulle tulee koht vakilauseeksi: "on tämä kummallinen maa!"
Viimeks täällä:
http://marjattahalkilahtiblogituusisuomifi.puheenv...

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

En oikein jaksa uskoa että syy olisi järjestelmän hinta, onhan sähköisiä järjestelmiä luotu yksityisellä sektorilla kuten pankeissa ja pankkien tuottavuus ja kannattavuus on tätä kautta parantunut.

Kun erilaisia tietokantoja sähköisen viestinnän alkuhämärästä asti on digitalisoitu, on ne aina luotu jonkun vanhan analogisen tietokannan perusteella, joten nykyisen tietokannan voisi mainiosti muuttaa vaikka sellaisenaan sähköiseen muotoon. Toki uudistamistarpeita varmasti on ja rationaalisempia ratkaisuja löytyy.

Mikään tietokanta ei tietystikään voi olla kerralla valmis, sen kehitystyö voi jatkua vuosia, mutta jonkinlainen alkuräjähdys tarvitaan että ekosysteemi muodostuu. Näin tapahtuu jo kaikkien olemassa olevien tietokantojenkin osalta.

Marjatta, tämä on meidän mielestämme kummallinen maa, mutta periaatteessa kaikki maat ovat jossain suhteessa kummallisia. Yhden kummallisuuden olen kuitenkin todeksi havainnut, nimittäin jos työ, mikä tahansa, tehdään verovaroin, ei tekijälle ole niin merkitystä sillä mikä veroprosentti on. Veroprosentti saa olla vaikka 50 %:a, kunhan palkka kuitenkin seuraavanakin vuonna on 100 %:a, maksetaanhan se tuosta veropotista. Näin verovaroin kustannetut projektit jatkuvat vuodesta toiseen, työllistäväthän ne tekijänsä siitä samasta yhteisestä pussista.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Suomen pankkien järjestelmät toimivat tosiaan hyvin. Samoin (globaalit!) lennonvarausjärjestelmät ovat olleet toiminnassa jo pitkään.

Suomen pankkien jräjestelmät ovat potilastietojärjestelmiä paremmassa kunnossa ainakin seuraavista syistä:
- Yksityiset firmat ovat rahankäytössään tarkempia kuin järjestelmiään verovaroilla rakentavat.
- Pankeille nopea ja tehokas rahojen käsittely on sen toiminnan ydinaluetta. Terveyspuolella potilastietojärjestelmien toimivuutta ei pidetä yhtä tärkeänä, sillä ne vain tukevat varsinaista toimintaa.
- Rahojen katoaminen tai muut vastaavat häiriöt söisivät pankin yleistä uskottavuutta välittömästi.
- Pankkimaailma on ollut onnekas. Jossain pakissa/pankeissa on ollut joku pätevä ja asian ymmärtävä johtaja silloin, kun oli aika rakentaa noita järjestelmiä.

Terveyspuolella kaivattaisiin nimenomaan tuota viimeistä pointtia eli hyvää tyyppiä, jolla olisi riittävä ymmärrys ja riittävä valta. Itse järjestelmä ei olisi pankkien järjestelmiin verrattuna mitenkään erityisen monimutkainen.

Jos saisin itse päättää, tilaisin ehkä parilta pieneltä(!) firmalta kilpailevat kevyet toteutukset, avoimin speksein ja avoimella koodilla. Päälle lisäksi yksi kirittävä open souce projekti.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Tarvitaan hyvä tyyppi, riittävä ymmärrys, riittävä valta.
Ennustan, että se tulee, mutta se tulee "sitku vasta".

Se alkaa löytyä, kun kuntauudistukset on väkisin viety maaliin ja arjen kanssa on eletty ensimmäiset viisi vuotta.

Kun on 5 vuotta taaperrettu yhdistyvien kuntien henkilöstön kanssa, ihmetelty kuka tekee, mitä tekee/ mitä kuuluisi tehdä ja mitä kaikki maksaa, ollaan taas tilanteessa, että jotain tarttis tehdä.

Rahat eivät nykytouhulla tule riittämään, ei vaikka muuta väittävät ( Virkkunen ja Katainen ja Urpilainen).

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Esim. lentolipun tilaaminen.
Mikä siinäkin on, että se toimii?
Sehän toimii ihan hyvin.

Muistan miten vuonna 2009 minulla melkein päätä pyörrytti, kun tehtäväkseni lankesi tilata liput ja hotelli, jotta pääsin likkani kanssa Amerikkaan (USA). Mun tehtävä sen ei alunperin pitänyt olla, mutta oli sit kuiteski.

Mitä tein? Ensin hain sopivan firman. Kun löysin, niin nappasin siitä. Sitten pidin kaks linjaa auki. Toisessa oli jo puolvaraus, jotta näin minne mennään ( hinta ym.) ja toisessa kurkkauslinja, josta stekkasin millaiset oli välilaskukentät ja kuinka paljon piti varata aikaa, että ehti konetta vaihtaa.

Ei se kauaa aikaa kestänyt, se semmonen tilaaminen. Eikä sekään, kun itsellensä mitä lie esteettömyystodistuksia tilas ( maahan pääsyyn).
Oman tietsikkani äärellä minä istuin, tulostin lentoliput ja pääsyn hotelliin. Henkilötietojakin siinä liikuteltiin ym. privaatti-infoa ja maksunkin hoidin toimivan pankkiyhteyden kautta.

Mikä sairaalamailmassa on niin paljon vaikeampaa, ettei siinä saa tietojärjestelmiä yks yhteen?
On varmaan tyhmä kysymys, mutta saa täällä tyhmiäkin kysyä!

Käyttäjän tatujohansson kuva
Tatu Johansson

Niin. Yhtä ja yleisesti jokapaikkaan soveltuvaa ohjelmistoa tuskin on tai tulee. Ja jos tulisi, olisi se monopolihintainen systeemi. Tärkeintä olisi, että terveydenhuollon eri järjestelmät keskustelisivat toistensa kanssa yhteisen rajapinnan kautta. Sellaisen luominen olisi vähintäänkin toivottavaa, mutta valtion on oltava siinä aktiivinen. Markkinavoimien mukaan toimivat ohjelmistotalot eivät sitä tee.

Yhtenä hyvänä esimerkkinä tästä voisin mainita reseptitietokannan, johon on nyt rajapintojen kautta yhdistettynä 4 apteekkien tietojärjestelmää ja iso liuta sosiaali- ja terveydenhuollon käyttämiä ohjelmistoja. Huono juttu tässä esimerkissä on se, että työ kesti ihan liian pitkään ja vielä on iso liuta mm. yksityisten lääkäriasemien ohjelmistoja, jotka eivät rajapintaa ymmärrä.

Petri Haapa

Itse asiassa kysymys on siitä, että julkinen hallinto on ulkoistanut kaiken tietotekniikkaosaamisensa ja nyt kun pitäisi tehdä päteviä päätöksiä, niin se kaikki asiantuntemus on näillä ulkoistetuilla firmoilla.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/...

Ulkoistus on kova sana, eikä sen sisäistämiseen kaikkien pääkoppa tunnu taipuvan.
Missäs puheenvuorossa se esille tuli ( eilen?), että kaikki eivät edes erota mikä on ulkoistamista ja ja mikä yksityistämistä.

Petri Haapa

Voi olla, että en minäkään erota.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Noinko meinaat?
Uskon, että erotat!

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Missäs semmoset kuntamarkkinat on?

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Nämä asiat ovat härmässä melko hakusessa. TEHYlläkin on vielä 3 tai 4 eri tietojärjestelmää käytössään. Olen antanut itseni ymmärtää, että asia on työn alla (ollut jo vuosia), mutta kestää aikansa ja maksaa rahansa.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Hakusessa hakusessa, "rahaa-palaa" -piirileikkiä mennään. Leikkijöitä turhan paljon, eikä näköpiirissä ketään, joka viheltäis piirileikin pyörimisen poikki!

Laitanpa tämän linkin tännekin
http://harrijuntunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1164...
- löydän sitku tartteen!

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

No niin Marjatta, johan alkaa tapahtua:

"Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on esittänyt, että irtisanottavien it-osaajien ammattitaitoa hyödynnettäisiin terveydenhuollon tietojärjestelmien yhtenäistämisessä. Sipilä on oikeassa. Varovaistenkin arvioiden mukaan tietojärjestelmien yhtenäistämisellä olisi saatavissa aikaan vähintään miljardin säästöt, mikä siirtyisi suoraan varsinaiseen tekemiseen – siis ihmisten hoitamiseen."

http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Ajankohtaista/Uuti...

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Siunakko!
Sipilä kyl varmaan haluaa semmosen osaamispisteen Ouluun.
Ei hän sitä meille tänne Salo -cityyn anna.
Sit vielä: kun idea lähtee keskustasta, niin eihän se kelpaa Kataiselle eikä Urpilaiselle.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Niin Marjatta, olisiko tässä vielä sellainen mahdollisuus, että Yrityssalo Oy ryhtyy nopeasti toimiin ennen kuin Sipilä saa tuon projektin Ouluun?

Minähän kirjoitin tuon idean auki täällä ennen kuin Sipilän lausunto tuli julkisuuteen, joten jos käräjille mennään, on idea lähtöisin Salosta :)

Niin ja minä olen sitoutumaton, joten luulisi minun ideani kelpaavan kaikille, siis ainakin tässä tapauksessa, kun se ei liity mitenkään luonnonsuojeluun, jossa piirissä olen epämääräistä mainetta niittänyt.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Oli oli.
Sun idea.

Laita sähköpostia Hannu Salmiselle.

http://www.salo.fi/toimialoittain/konsernipalvelut...

Mies on mun silmissä "apulaiskaupunginjohtaja"

"Päätirehtööri" tässä: http://www.kunta.tv/web/guest?fileId=136643

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Kiitos vinkistä Marjatta, mutta minulla taitaa olla kovin epämääräinen maine paikkakunnalla noiden ympäristöasioita koskevien kriittisten kirjoitusteni takia, joten en ole riittävän uskottava.

Muuta sinä Marjatta taidat jo tuntea Hannu Salmisen, nimesi on tuttu ja olet maineeltasikin parempi, joten laita sinä postia hänelle.

Jos tästä joku ideapalkinto tulee, niin laitetaan palkkio puoliksi. Enhän olisi tätä ideaani tuonut julki ilman sinun avaustasi ja täällä käytyä keskustelua, joten yhteistä hyvää tässä luomme hyvässä hengessä ja kullekin ansionsa mukaan, kuten sanonta kuuluu.

Tuo kommentoinnissa mukana ollut Engrenin Mikko meidän kannattaa ottaa juttuun mukaan, sillä hän mitä todennäköisimmin istuu tulevassa kaupunginvaltuustossa, joten perussuomalaiset saadaan varmasti mukaan tätä hanketta eteenpäin vietäessä.

Yhteistyössä tästä ideasta voi tulla paikkakunnalle kokoomus-perussuomalais-sitoutumaton jytky!

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Jos Sinä ajattelet, että maineesi on epämääräinen ympäristöasioita koskevien kriittisten kirjoitusten takia, niin ei tässä meikämimmikään plussapisteitä tiettyjen ihmisten taholta kerää.
On ihmisiä, jotka eivät tykkää siitä, että olen tänne Salon asioita ( vanhustenhoito ja kuntauudistus) julkistanut.

Nyt vähän helpottaa, kun Mikko
http://kirjoituksiasalosta.puheenvuoro.uusisuomi.f...
aloitti kans Salon asioitten pöllyttämisen.

Hannu Salmisen olen tavannut tark.ltk kokouksessa, kun mies kävi meitä informeeraamassa.
Siitä tilaisuudesta minä miehelle toisen tittelin annoin ( apulaiskaupunginjohtaja).

..

Ideapalkinto kyl houkuttelis ja ah, se maine ja kunnia.
Näen Mikon vissiin torstaina.
Jospa hän ideois miten OutiJytkyn kanssa edetään..
( Laittaisin, liittäisin tähän semmosen aurinkonaamakuvan, semmosen kun kännyn viestiin saa, mutta en tiedä kui semmone liitetään.)

Ja muuten! NaisEnergia! Sitä meitilt ainakin riittää ( siis Outilta ja minulta).

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Uutissivuilta löytyy nyt tämä:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53381-helsingissa-...

"Valtavan hankkeen on arvioitu maksavan pääkaupunkiseudulla 450 miljoonaa ja koko maassa jopa 1,8 miljardia. Lautakunnan puheenjohtajan Jouko Malisen (sd.) mukaan lautakunnalla on tällä hetkellä hankkeen kokoon nähden liian vähän tietoa.
- En pysty sanomaan muuta, kuin että hinta on mahdottoman suuri. Meitä ei ole informoitu kuin hankkeen alkumetreillä ja nyt, tässä on oltu hieman pimennossa koko asian suhteen."

Takkuuntuu, takkuuntuu.
Hyvä niin!
Selvittäisivät nyt kunnolla mitä on järkevää tehdä ja mitä ei.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Sähköposteja kukaan ei lue joten täytyy saada ukko hihasta kiinni tai vähintään luurin päähän. Yrityssaloon täytyy marssia sisälle ja osallistua tohon ykkösakseli tapahtumaan 18.9.2012.

Salosta kaikenjärjen mukaan löytyy työtöntä osaajaa, titteli on pdm/plm manager (softa)

http://en.wikipedia.org/wiki/Product_data_management

Luulisi pystyvän muokkaamaan tätä varten eli toimii javalla härvelissä kuin härvelissä nettiselaimen kautta ja itse valtava tieto/tiedostovuori on konesaleissa (tyhjiä tönöjä Salossa piisaa). Puhdasta roskaa / rahastusta ettei kukaan ole viitsinyt tähän päivään mennessä tätä tehdä.

Torstaina nähdään mikäli Tapio on hengissä se vaeltelee kellon ympäri maat ja mannut ehdokkaita metsästämässä.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Jos lähetystöä kasataan, heitän minäkin jakkupuvun päälle ja tulen tarvittaessa mukaan.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Torstain meno on Kuntamarkkinoille Helsinkiin.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Alkaa olla melkoista menoa!
HyväHyvä!

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53388-kansalaiset-...

"Uuden potilastietojärjestelmän hinnasta ärsyyntyneet ovat järjestämässä mielenosoitusta."

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Näyttää olevan rauta kuumaa, ei muuta kun takomaan!

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Mikko ilmeisesti menee 18.9.2012 tilaisuuteen.
Mene Sinä kans!
Ja juu: jakkupuku päälle.

http://www.salo.fi/attachements/2012-08-30T13-35-4...

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Marjatta, selasin linkkejä läpi, mutta ei löydy tuota tilaisuutta. Mikon blogissa se on mainittu, mutta linkin takana vain hankelista.

Lisäys: Linkki tulikin jo.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kylläpäs näitä nyt tulee:

"Koska asioista päättävät lautakunnat eivät ymmärrä ohjelmoinnista usein yhtään mitään, väännän ideaa esiin rautalangasta. En itse ole ohjelmoinnin ammattilainen, mutta kerron sillä tiedolla ja syvyydellä, mitä omaan. Ohjelmoinnin opinnot ovat pienenä taustatukena."

http://mikkokangasoja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116...

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Marjatta, Herlin otsikoi kirjoituksensa: "Rahaa on. Onko tekijöitä?"

Mitäs luulet, tarttis varmaan tehrä jottai? Näytetääk mee, vai parutaks vaa ja orotetta, et joku toine tekke jottai :)

(Vaikeaa tämä Salon kieli, väärin meni varmaan tämäkin yritelmä).

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Pitäsik täs iha tosisas ruveta juonima jottai?

Murre on kivaa, mutta kirjoittaminen vaikeaa!
Hyvi Sää pärjäsi.

Merja Heikka

Tuo on kyllä aivan totta. Mitä pahaa olisi koko Suomen kattavasta potilastietojärjestelmästä. Minulle ainakin riittää se, että potilastietoihin pääsisivät käsiksi vain lääkärit ympäri maan. Hyötyähän siitä poilaille olisi. Jos esimerkiksi joutuisi onnettomuuteen kotipaikkakunnan ulkopuolella, potilastiedoista näkyisi veriryhmät sun muut tiedot.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Samaa kysyy moni muu.
"Mitä pahaa olisi koko Suomen kattavasta potilastietojärjestelmästä?"

Kuntauudistusta pukkaa, vanhuspalvelulakiakin ja sit tämmösen, melkein voisi sanoa, jotta perusjutun = potilastietojen yhtenäistämisen annetaan ajelehtia vuostolkulla miten sattuu

http://www.vtv.fi/files/2442/217_2011_netti_korjat...

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Taas syttyi vanha hehkulamppu päässäni kun luin tämän vastauksesi. Kuntauudistus on tulossa ja nykyisten kuntien ei edes kannata tässä tilanteessa panostaa potilastietokantojen kehittämiseen, sillä eihän tiedossa ole mitä tarpeita kuntaliitos tuo tullessaan.

Potilastietokantojen yhtenäistäminen on ehdottoman tärkeä kuntauudistustakin silmällä pitäen. Valmiiksi pureskeltu järjestelmä helpottaa myös kuntauudistusta.

Salo on jo liitoksensa kokenut, joten tämä on paras mahdollinen kunta rakentaa ja sisäänajaa uusi potilastietokantajärjestelmä. Oletan, että riittävän haastava myös, jotta vastaava järjestelmä voidaan toteuttaa niin suurissa kunnissa kuin pienissä kunnissa, jos niitä vielä tulevaisuudessa on.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

No kyllä tässä syttyy ja sammuu vaik mitä.

Olisi vaan saanut syttyä arvon ministeriemme (alkaen Vanhasen hallituskaudesta) pääkopassakin jotain ennen ennenkuin aloittivat kunta- ja palvelurakenneuudistusjyräämisensä.

Tuolla ylempänä epäilin ovatko edes kaikki kansanedustajat läpi lukeneet sen mitä valtiontalouden tarkastusvirasto on selvittänyt.
http://www.vtv.fi/files/2442/217_2011_netti_korjat...

Maalaisjärjellä kun ajattelee, niin onhan tuo nyt vallan hullu juttu.

Toivottavasti Helsingin seudun hanke saa niin paljon kylmää kyytiä, että ne, jotka suunnitelman ovat alulle panneet, tajuavat itsekin missä mennään ja ennenkaikkea sen mitä ihan oikeasti tarttis tehdä.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53388-kansalaiset-...

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53381-helsingissa-...

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Outin idea:

"Voisiko Yrityssalo rahoituksensa turvin polkaista käyntiin tietokantaprojektin? Tietokannan omistaja olisi Yrityssalo Oy ja se voisi myydä lisenssejä ympäri Suomenmaan tai jopa ulkomaille asti.
Salon kaupunki eli me veronmaksajathan omistamme firman, joten hyöty projektista tulisi kaikille salolaisille. Jos ohjelma myy ja tuottaa makeasti voittoa, voi Salon veroprosentti kääntyä miinusmerkkiseksi eli kuntalaisille maksetaan osinkoa."

.. olisi hyvä idea.

plus tämä:
"Salo on jo liitoksensa kokenut, joten tämä on paras mahdollinen kunta rakentaa ja sisäänajaa uusi potilastietokantajärjestelmä. Oletan, että riittävän haastava myös, jotta vastaava järjestelmä voidaan toteuttaa niin suurissa kunnissa kuin pienissä kunnissa, jos niitä vielä tulevaisuudessa on."

..

HalooHaloo Rantakokko ja Salminen!
http://www.salo.fi/elinkeinotjatyoelama/

Toimituksen poiminnat